Onko poliisin koulutus mielenosoitustilanteista riittävällä tasolla?
Kansanedustaja Inka Hopsu (oik.) jätti sisäministeri Rantaselle (vas.) kirjallisen kysymyksen poliisin koulutuksen tilasta erityisesti mielenosoitustilanteisiin liittyen. KUVA: Lauri Heikkinen (Mari Rantanen), Vihreä liitto (Inka Hopsu), editointi Anton Satamo.

Onko poliisin koulutus mielenosoitustilanteista riittävällä tasolla?

Kansanedustaja Inka Hopsu jätti kirjallisen kysymyksen poliisin koulutuksen riittävyydestä mielenosoitustilanteissa toimimiseksi viime aikaisiin tapahtumiin viitaten. Sisäministeri Rantanen vastasi kysymykseen heinäkuun lopussa.

Kansanedustaja Inka Hopsu jätti kirjallisen kysymyksen sisäministeri Mari Rantaselle poliisin koulutuksen riittävyydestä mielenosoitustilanteissa kevätistuntojen päätteeksi. Kysymyksessään Hopsu korosti, että mielenosoitusvapaus on keskeinen perusoikeus demokratiassa ja sen rajoittamisen kynnys on korkea. Jotta poliisin ja mielenosoittajien oikeusturva toteutuu, tulee poliisin koulutusta joukkojenhallinnan osalta Hopsun mukaan kehittää.

"Viimeaikaiset tapahtumat, joissa poliisin toimintaa mielenosoituksissa on toistuvasti pidetty kovaotteisena, herättävät huolta koulutuksen riittävyydestä joukkojenhallinnan osalta. Mielenosoitusvapaus on demokratian kannalta keskeinen perusoikeus, joka on turvattu perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuksissa. Kynnys puuttua kokoontumisvapauteen pitää olla korkea", toteaa Hopsu. 

Uutisiin on noussut useampia tapauksia, joissa poliisi on puuttunut kokoontumisvapauteen käyttäen videoiden perusteella koviakin otteita, toteaa Inka Hopsu tiedotteessaan.

"Mielestäni on huolestuttavaa, että poliiseja syytetään poliisiväkivallasta ja virantoimituksessa tapahtuvat toimet johtavat jopa tuomioihin. On tärkeää varmistaa, että poliiseilla on riittävä koulutus työnsä vaatimiin tehtäviin", Hopsu vaatii. 

Hopsu tiedusteli kysymyksessään poliisien joukkojenhallinnan koulutuksen nykytilasta sekä suunnitelmista kehittää koulutusta. Lisäksi Hopsu kysyi, miten varmistetaan poliiseille riittävä tieto ja osaaminen kokoontumisvapaudesta ja sen rajoittamisesta, jotta poliisin toiminta mielenosoitusten yhteydessä olisi oikeasuhtaista ja perusoikeuksia kunnioittavaa sekä samalla heidän omat oikeutensa turvaavaa. 

"Poliisin on toimittava perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen. Viime vuosina otsikoihin nousseiden tapauksien perusteella on selvää, että joukkojenhallinnan koulutusta on kehitettävä vastaamaan paremmin nykyajan haasteita. Riittävä ja ajantasainen koulutus on välttämätöntä, jotta poliisit voivat toimia tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti muuttuvissa ja yllättävissä tilanteissa. Riittävä osaaminen on osa työturvallisuutta", toteaa Hopsu. 

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) vastasi kysymykseen heinäkuun lopulla. Vastauksessaan Rantanen korosti, että poliisin tehtävänä on turvata kokoontumisvapauden käyttöä ja että joukkojenhallinta on osa poliisin perustoimintaa, johon he saavat koulutusta Poliisiammattikorkeakoulussa ja työpaikkakoulutuksen kautta. Ministeri totesi, että perus- ja ihmisoikeudet ovat keskeinen osa poliisitutkinnon opetussuunnitelmaa ja että poliisin toimintaa mielenosoituksissa seurataan ja kehitetään jatkuvasti.

  

Lue lisää