Stora Enso hakannut suojeltujen lajien metsän Ruotsissa
Metsäyhtiö Stora Enso on hakannut arvokkaan ja suojeltujen lajien metsän Ruotsissa Härjedalenin kunnassa. Hakkuualueelta löytyi hyvin vanhojen havupuiden kantoja ja alueella kasvoi useita uhanalaisia lajeja. Asiasta on tehty rikosilmoitus.
Ruotsissa metsäyhtiö Stora Ensoa epäillään toisesta ympäristörikoksesta lyhyen ajan sisään. Yhtiö on hakannut arvokkaan ja suojeltujen lajien metsän Hälltjärnenin itäpuolella Härjedalenin kunnassa. Hakkuualueelta löytyi kantoja 180-vuotiaista havupuista, ja vanhimmat hakkuun kohteena olleet puut olivat jopa noin 330 vuotta vanhoja. Hakkuualueella kasvoi uhanalainen ja rauhoitettu kämmekkä nimeltä herttakaksikko. Lisäksi hakkuualueen reunalla havaittiin rauhoitettu ja maailmanlaajuisesti uhanalainen tuoksuvalmuska. Asiasta on tehty rikosilmoitus.
Philip Weiss, joka on luonnonsuojeluyhdistyksen Naturskyddsföreningen Dalarna jäsen, ilmaisi huolensa:
"Tällaista ei saa tapahtua. Tämä ei ole ainoastaan rikkomus FSC-metsäsertifikaattia vastaan, vaan itse hakkuu on myös laiton. Ottaen huomioon ne lajit, joita löysimme viereisestä metsiköstä, on selvää, että kyseessä on metsä, jota ei saa hakata Ruotsin tai EU-lainsäädännön mukaan. Tämä on ilmiselvä ympäristörikos, ja jäämme odottamaan, mitä poliisi sanoo tästä."
Stora Enso oli suunnitellut hakkaavansa noin 16 hehtaaria metsää Hälltjärnenin itäpuolella maaliskuussa tänä vuonna, mutta roudan sulamisen vuoksi hakkuu keskeytettiin noin 10 hehtaarin jälkeen. Alueella on yhä jäljellä metsää, jossa kasvaa herttakaksikkoa. Tämä laji on herkkä ilman kosteuden muutoksille eikä selviä hakkuun aiheuttamasta tuulen ja kuivumisen lisääntymisestä. Tieteelliset tutkimukset suosittelevat vähintään 50 metrin suojavyöhykettä herttakaksikon kasvupaikoille.
"Hakkuun kohteena oleva metsä on myös kolmen varpuslajin elinympäristö. Olemme löytäneet jälkiä muun muassa pohjantikasta, ja näimme sen jopa paikan päällä. Myös uhanalaiset kanahaukka ja pyy asuvat tässä metsässä", kertoo Philip Weiss.
Stora Enso on ilmoittanut keskeyttävänsä jatkohakkuut tehdäkseen uuden luontoarvojen arvioinnin.
Philip Weiss kommentoi asiaa edelleen:
"Tällaisia tapauksia tapahtuu salassa kaikkialla. Tämä ei ole ainoa Stora Enson hakkuu, joka ei täytä lainsäädännön vaatimuksia. Tutkin useita lähialueen hakkuuilmoituksia, joissa tilanne on sama – suojeltuja lajeja löytyy useista hakkuualueiksi ilmoitetuista metsistä. Tämä vaikuttaa olevan järjestelmällistä toimintaa, ja asia täytyy viedä viranomaisten tietoon."
Weiss huomauttaa, että usein viranomaiset sanovat, ettei heillä ole aikaa tai resursseja puuttua tilanteeseen, vaikka Ruotsin metsähallitus on asiassa vastuullinen viranomainen. Hän sanoo, että useimmiten vapaaehtoiset tekevät kartoitukset metsähallituksen puolesta.
Kun Philip Weiss näki hakkuualueen, hän koki syvää surua:
"Oli tuskallista nähdä, miten nämä alueet, jotka olivat vielä ehjiä, oli hakattu, ja tajuta, mitä luontoarvoja oli menetetty. Tämä ilmentää ahneutta ja täydellistä kunnioituksen puutetta. Se pilkkaa tulevia sukupolvia ja kaikkia metsän lajeja. Tämä tekee minut todella vihaiseksi. Katsotaan, mihin tämä johtaa", päättää Weiss.
Vapaaehtoiset tekevät vuosittain retkiä kartoittaakseen metsänsuojelun tilaa Ruotsissa. Tämän vuoden retkelle osallistui yhteensä yli 80 eri-ikäistä ja taustoiltaan erilaista ihmistä kartoittamaan suojeltuja lajeja ja kiinnittämään huomiota suojelemattomiin, arvokkaisiin metsäalueisiin Pohjois-Ruotsissa.