"Hallituksen budjetti on epäreilu ja lannistava" - vihreät suomivat budjettiriihtä
Vihreiden johto suomi kovalla kädellä budjettiriihen tuloksia. Oras Tynkkynen piti budjettia suomalaisten kannalta epäreiluna ja talouden uudistamisen näkökulmasta lannistavana. Sofia Virta puolestaan näki hallituksen puheet nuorisorikollisuuden vähentämisestä silmänkääntötemppuna.
Hallituksen budjettiriihestä ei tullut suuria yllätyksiä, arvioi vihreän eduskuntaryhmän tuore puheenjohtaja Oras Tynkkynen. Tynkkynen pitää budjettia suomalaisten kannalta epäreiluna ja talouden uudistamisen näkökulmasta lannistavana.
”Orpon hallitus jatkaa vanhalla linjalla, jossa talouden tasapainottamista maksatetaan työttömillä, sairailla, opiskelijoilla ja pienituloisilla työntekijöillä. Silti – karuista leikkauksista huolimatta – velkaantuminen jatkuu ennätystahtia”, Tynkkynen kiteyttää.
Hallitus on päättänyt perua joitakin haitallisimmista leikkauksistaan, kuten yrityksen tehdä toisen asteen koulutuksesta uudelleen maksullista. Säästöjä opetuksesta ja kulttuurista haetaan nyt kuitenkin muualta.
”Mikä siinä on, että hallitukselle tärkeää on leikata juuri sivistyksestä? Miksi hallitus ei halunnut hakea korvaavia säästöjä muualta?”, Tynkkynen kysyy.
”Hallitukselle yksikään marja ei ole liian pieni poimittavaksi silloin, kun se leikkaa ammatillisesta koulutuksesta, kulttuurista tai sosiaali- ja terveysjärjestöiltä. Samaan aikaan hallituksella riittää lisätä satoja miljoonia euroja fossiilisten tuontipolttoaineiden veronkevennyksiin ja aikanaan puoli miljardia euroa yksityisen terveydenhoidon Kela-korvauksiin. Näin hallitus heikentää hyvinvointiyhteiskuntaa, mutta se myös jarruttaa talouden uudistamista”, Tynkkynen moittii.
Budjetissa merkille pantavaa Tynkkysen mukaan on myös se, mitä sieltä ei löydy. Ympäristön kannalta esitys on erityisen heikko.
”Moni suomalainen on järkyttynyt Suomussalmen raakkutuhosta. Tästä huolimatta hallitukselta heruu luonnonsuojelun vahvistamiseen tuskin edes roposia. Aiemmat leikkaukset heikentävät edelleen edellytyksiä vaalia raakkujokia ja Suomen muuta ainutkertaista luontoa”, Tynkkynen arvostelee.
Vihreät eivät hallituksen linjaa tue. Tynkkynen lähettääkin pääministeri Orpolle tiukat terveiset.
”Perukaa turhat veronkevennykset fossiilisille tuontipolttoaineille ja hyvätuloisille. Lopettakaa rahan holvaaminen yksityisen terveydenhoidon Kela-korvauksiin. Puuttukaa vihdoin tehottomiin ja haitallisiin yritystukiin. Ja ohjatkaa näin saatavat varat epäreilujen leikkausten kohtuullistamiseen, sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseen sekä velkaantumisen hidastamiseen”, Tynkkynen vaatii.
Sofia Virta pitää hallituksen puheita nuorisorikollisuuden vähentämisestä silmänkääntötemppuna
Hallitus ilmoitti kehysriihessä ohjaavansa ”Päihteillä ja väkivallalla oirehtiviin nuoriin, nuorten huumekuolemien ehkäisyyn sekä lastensuojelun hybridimallin kehittämiseen” yhteensä 6,5 miljoonaa euroa. Vihreiden puheenjohtaja, itsekin väkivaltaa käyttävien nuorten kanssa aiemmin lastensuojelussa sekä muun muassa mielenterveys- ja päihdetyön parissa työskennellyt Sofia Virta, kuitenkin kyseenalaistaa hallituksen tilannekuvan.
"Haluaisin tietää, mihin pohjaa hallituksen käsitys siitä, että nämä toimet yksin vähentäisivät nuorisorikollisuutta ja lisäisivät sisäistä turvallisuutta? Lisärahoitus on hieno asia, mutta nyt puhutaan laastarista avohaavaan – etenkin, jos hallitus ei ole aikeissa tehdä saman mittakaavan investointia joka vuosi", Virta toteaa.
Virta huomauttaa, että hallitus on monilla aiemmilla päätöksillään ainakin välillisesti lisännyt nuorisorikollisuuden kasvun riskiä. Virta korostaa, että niin tärkeitä kuin nyt riihessä tehdyt päätökset hybridiyksiköiden perustamisesta ja poliisin resurssien vahvistamisesta ovatkin, yhtä oleellista olisi jo tehdyistä huonoista päätöksistä luopuminen.
"Leikkaaminen perheiden toimeentulosta, sotekentän järjestöiltä, nuorisotyöstä ja sosiaalihuollosta ovat malliesimerkkejä tällaisista päätöksistä. Kun tähän vielä yhdistetään hyvinvointialueilla tehtävät leikkaukset on selvää, että yhä useamman lapsen tai nuoren hätä jää varhaisessa vaiheessa huomaamatta – tai huomaamatta ylipäätään. Puhdasta maalaisjärkeä käyttämällä ymmärtää, että nämä leikkaukset eivät lisää edellytyksiä turvalliselle lapsuudelle tai ehjällä nuoruudelle. Ja kun nuori voi huonosti, riski päätyä kaidalle polulle, rikollisuuden ja väkivallan pariin, on suurempi", Virta varoittaa.
"Ja niin tärkeää kuin perussuomalaisille tuntuukin olevan saada leikata kotouttamisen rahoitus minimiin, niin sen edestään löytää, minkä taakseen jättää. On aivan varmaa, että asiantuntijat tulevat varoittamaan varjoyhteiskuntien muodostumisesta, jos valitsemme tien, jossa ihmisiä työnnetään syrjään yhteiskuntaan integroimisen sijaan. Nämäkin leikkaukset yhteisvaikutuksineen osuvat nimenomaan moniin perheisiin, joissa lapsia ja nuoria kasvaa", Virta jatkaa.
Virta muistuttaa, ettei nuoriso- ja jengiväkivallan torjunnassa voi riittävästi korostaa ennaltaehkäisevän työn merkitystä. Ohjaamalla resursseja esimerkiksi poliisin toimintaan hallitus puuttuu Virran mukaan oireisiin, ei nuorten pahoinvoinnin juurisyihin.
"Hallitus on valmis ratkaisemaan rahalla tilanteita, joissa nuoret ovat jo syvällä ahdingossa ja rikollisuuden kierteessä. Se on tärkeää mutta ei riitä. Meidän tulee yhteiskuntana suunnata katseemme siihen, miten voisimme aidosti ennaltaehkäistä näitä ongelmia ja sitä, ettei tällaisia kierteitä pääse koskaan syntymäänkään. Se olisi taloudenkin kannalta järkevää", Virta toteaa.
"Ikävä kyllä tämä näyttäytyy jälleen eräänlaisena silmänkääntötemppuna. Ensin tehdään massiiviset leikkaukset lapsilta, nuorilta ja perheiltä, minkä jälkeen investoidaan pieni summa tilanteen taklaamiseksi. Sen taakse piiloutuminen on sumutusta, kun samalla kaikella muulla politiikalla syvennettään näiden perheiden ongelmia, nuorten ahdinkoa ja kasvatetaan nuorisorikollisuuden ja -väkivallan riskiä", Virta päättää.