Vihreiden Naisten puheenjohtaja joutui tappouhkauksen kohteeksi yhdistyksen sosiaalisen median päivityksen takia
Viime viikolla raskaana ollut nainen ammuttiin ex-kumppaninsa toimesta. Vihreät Naiset avasi keskustelun naisiin kohdistuvasta väkivallasta siteeraamalla perheenäidin kadulle tuomaa kylttiä "Miehet, lopettakaa naisten tappaminen". Tämä johti tappouhkaukseen puheenjohtajana toimivalle Inka Hopsulle.
Johanna Kohvakka
Viime viikolla monia järkytti tapaus, jossa mies ampui pientä lasta sylissään kantaneen raskaana olleen naisen Hämeenkadulla Tampereella. Julkisuuteen on kerrottu, että tekijä oli uhrin entinen kumppani. Tapahtuman jälkeen heräsi jälleen keskustelu naisiin kohdistuvasta väkivallasta.
Helsingin Sanomat kertoi perheenäidin tuoneen Hämeenkadulle kyltin, jossa oli viesti "Miehet, lopettakaa naisten tappaminen".
Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi on Euroopan unionin toiseksi turvattomin maa naisille. Joka kolmas nainen Suomessa on kokenut väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppaninsa taholta. Naisista yli puolet (57 %) on kokenut fyysistä väkivaltaa, seksuaaliväkivaltaa tai uhkailua. Naiset kokevat miehiä useammin sekä vakavaa että toistuvaa väkivaltaa (Tilastokeskus 2023)
Amnesty Internationalin mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on syrjintää sukupuolen perusteella. Väkivallan pelko kaventaa naisten elämää, loukkaa itsemääräämisoikeutta ja heikentää osallistumisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa.
Väkivalta ja häirintä ovat sukupuolittuneita ilmiöitä
Väkivalta ja häirintä ovat sukupuolittuneita ilmiöitä ja lisäävät naisten turvattomuuden kokemuksia erityisesti tilanteissa, joissa ihmisen erityisesti tulisi kokea olevansa turvassa, kuten kotona. Naisten linjan mukaan naiset kokevat tyypillisimmin väkivaltaa kotona, muissa yksityisissä tiloissa ja työpaikoilla. Naisten kokemassa väkivallassa tekijä on useimmiten nykyinen tai ex-kumppani. Miehiin kohdistuvat väkivallanteot tapahtuvat yleisimmin julkisilla paikoilla ja tekijänä on toinen mies.
On tiedossa, että toistuva ja uusiutuva väkivalta kohdistuu useammin naisiin kuin miehiin. Naisten linjan mukaan taustalla vaikuttavat yhteiskuntaan syvään juurtunut sukupuolten välinen epätasa-arvo sekä käsitykset siitä, että naisen asema on alisteinen suhteessa mieheen. Tähän vaikuttavat sekä kulttuuriset seikat että fyysisen voiman erot.
Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa esiintyy kaikissa sosioekonomisissa asemissa. 2010-luvulla Suomessa on kuollut vuosittain noin 15 naista nykyisen tai entisen kumppanin surmaamana. Taustalla on usein pitkään jatkunutta naiseen kohdistunutta väkivaltaa.
Vihreiden naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Inka Hopsu joutui tappouhkauksen kohteeksi
Vihreät Naiset ry jakoi sosiaalisessa mediassa viikonloppuna päivityksen, jossa lainattiin tamperelaisen perheenäidin tuoman kyltin tekstiä "Miehet, lopettakaa naisten tappaminen". Päivitys sai valtavasti tykkäyksiä, mutta myös negatiivista huomiota, kun etenkin miehet kokivat sen syyllistävän vain yhtä sukupuolta ja yleistävän asian koskemaan kaikkia miehiä. "En ole koskaan aloittanut naisten tappamista", moni kommentoi.
Tämä johti siihen, että Vihreiden Naisten puheenjohtajana toimivalle kansanedustaja Inka Hopsulle soitettiin tuntemattomasta pre-paid numerosta ja kerrottiin, että tämä pitäisi tappaa. Asiasta on oltu poliisiin yhteyksissä, kertoo Hopsun puoliso Lauri Korkeaoja sosiaalisen median päivityksessään. Tapahtuman voi nähdä alleviivaavan sitä, miten helposti nainen joutuu väkivallan uhan kohteeksi.
Vihreät Naiset ry on valtakunnallinen yhdistys, joka on samalla Vihreän liiton naisjärjestö ja sillä on 15 paikallisyhdistystä. Järjestö tarjoaa vaikutuskanavan ja ponnahduslaudan naisille, jotka haluavat olla mukana politiikassa.