Kansalaiset haastavat hallituksen valtakunnanoikeuteen - yksi heistä on espoolainen Aki Saariaho
KUVA: Aki Saariaho

Kansalaiset haastavat hallituksen valtakunnanoikeuteen - yksi heistä on espoolainen Aki Saariaho

200 tavallista suomalaista haluaa haastaa hallituksen valtakunnanoikeuteen systemaattisesta vastuuttomuudesta ympäristöä kohtaan. "Hallitus ja sen ministerit ovat lain silmissä yhdenvertaisia meidän kaikkien kanssa", toteaa yksi kantelun taustavaikuttajista espoolainen Aki Saariaho.

Johanna Kohvakka

Kesäkuussa Porin Suomi Areenassa joukko aktivisteja keskeytti paneelin, jossa ympäristöministeri Kai Mykkänen esiintyi, ja kertoi haastavansa tämän valtakunnanoikeuteen. Nyt julkaistussa tiedotteessa kampanjan järjestäjät ilmoittavat tehneensä oikeuskanslerille kantelun, jonka mukaan hallitus rikkoo Suomen perustuslain 20§ henkeä ja kirjainta.

Perustuslain 20§ määrittelee vastuun luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluvan kaikille, myös hallituksen jäsenille. Kantelijat syyttävät hallitusta systemaattisesta vastuuttomuudesta ympäristöä kohtaan ja väittävät, että se on jättänyt noudattamatta perustuslain velvoitteita ympäristön suojelemiseksi.

Kantelussa viitataan myös siihen, että hallituksen laiminlyönnit ovat johtaneet Suomen luonnon tilan huonontumiseen ja ilmastonmuutoksen kiihtymiseen. 

Kantelun allekirjoittaneiden joukossa on noin 200 tavallista suomalaista, jotka ovat huolissaan ympäristön tilasta ja vaativat hallitusta ja sen ministereitä vastuuseen. Kantelu toimitettiin oikeuskanslerille perjantaina 20. syyskuuta, ja sen tavoitteena on saada oikeuskansleri tutkimaan hallituksen toimien lainmukaisuutta ja mahdollisesti saattamaan vastuulliset valtakunnanoikeuteen.

Yksi kantelun taustavaikuttajista on 51-vuotias espoolainen Aki Saariaho. 

“Hallitus ja sen ministerit ovat lain silmissä yhdenvertaisia meidän kaikkien kanssa. Hallituksen rikkoessa lakia, ministerin ja kansanedustajan statuksen legitiimiyttä, heidät on syytä asettaa vastuuseen samassa järjestelmässä, jota he ovat ottaneet työkseen ylläpitää,” kertoo Saariaho motivaatiostaan olla mukana kantelussa.

Aki Saariaho on ollut jo pidemmän aikaan järjestämässä ilmastomielenosoituksia, ja hänet on voinut nähdä myös ilmastoliike Elokapinan tukimielenosoittajien joukossa. Miten hän näkee kansalaistottelemattomuuden ja esimerkiksi keskiviikkona toteutetun paljon kritiikkiä saaneen eduskuntataloon kohdistuneen maali-iskun? 

“Kansalaistottelemattomuus nyt ja historiansa aikana on ollut todella moninaista - ja sen keinot ovat sitä myös. Väkivallaton kansalaistottelemattomuus on ihanne, mutta olemme jatkuvasti sen määrittelyn äärellä, mikä on kenellekin väkivaltaa,” pohtii Saariaho. 

Aki Saariaho on toiminut mm. lakitarkkailijana Elokapinan mielenosoituksissa. KUVA: Aki Saariaho

“Kansalaistottelemattomuuteen kuuluu minusta vahva itsemääräämisoikeus: kukin määrittelee itse, miten osallistuu yhteiskunnan tukemiseen tai toisaalta sen osoittamiseen, että vallankäyttäjät eivät käytä valtaansa oikein. Eduskuntatalon pylväiden värittämisessä maalilla oli kyse huomion kiinnittämisestä päättäjien toimintaan. Siinä, miten kansanvallalla valitut edustajat käyttävät valtaansa, on kysymys oikeasta ja väärästä, ei siitä, peseekö taideperformanssin väriteoksen pois ensin sade vai painepesuri,” toteaa Saariaho.

Elokapina nähdään jälleen tänään Mannerheimintiellä kahden vuoden tauon jälkeen. Mukana on myös Saariaho lakitarkkailijan roolissa. Lakitarkkailijoiden tehtävä on tarkkailla esimerkiksi kiinniottotilanteita ja muita mahdollisia mielenosoituksissa eteentulevia häiriötilanteita ja kirjata tapahtumat tarkasti ylös. Lakitarkkailijat toimivat sekä viranomaisille pelotteena ylilyöntejä vastaan että mielenosoittajien oikeusturvana.

Lue lisää