Neovan väitteet turvetuotannon hiipumisesta virheellisiä
Eduskuntatalon puhdistettuja pylväitä vartioitiin tarkasti perjantaina. KUVA: Verde

Neovan väitteet turvetuotannon hiipumisesta virheellisiä

Keskiviikkoinen mielenilmaus Eduskuntatalolla nosti Suomen valtionyhtiö Neovan toiminnan tarkempaan syyniin. Suomen luonnonsuojeluliitto oli jo aiemmin yrittänyt tuoda esiin yhtiön uusia investointeja ja aktiivihiilen tuotannon lisäämistä siinä onnistumatta.

Johanna Kohvakka

Ilmastoliike Elokapinan ja ruotsalaisen ympäristöliike Återställ Våtmarkerin keskiviikkoinen mielenilmaus Eduskuntatalolla nosti aiemmin monille tuntemattoman Suomen valtionyhtiö Neovan (entinen Vapo) turvetuotannon tarkempaan syyniin.

Neovan johtaja Ahti Martikainen kertoi Helsingin Sanomille, että turvetuotanto on hiipuva ala ja tuomitsi ympäristöjärjestöjen väitteet virheellisiksi. Näihin väitteisiin ilmastoliike Elokapina vastasi perjantaina lähettämällään tiedotteella.

Tiedotteessa kerrotaan Neovan suunnittelemista uusista investoinneista ja etenkin keskittymisestä aktiivihiilen tuottamiseen.

Polttoturpeen käyttö Suomessa on laskenut, ja ympäristö- ja ilmastoministerin mukaan nykyinen hallitus jatkaa polttoturpeen alasajoa. Polttoturpeen käytön hiipumisen myötä ihmisille on voinut syntyä käsitys, että turvetoiminta olisi loppumassa. Neovan suunnitelmat ja uudet investoinnit ovat kuitenkin sitomassa suomalaiset turpeeseen vielä vuosikymmeniksi, tiedotteessa todetaan.

Suomessa Neova on viime vuonna avannut tehtaan Ilomantsissa, jossa valmistetaan aktiivihiiltä turvetta polttamalla. Aktiivihiilen tuotannossa jopa noin 70 % käytetystä turpeesta palaa lämpöenergiaksi. Turve on erittäin hitaasti uusiutuva polttoaine, jonka polttamisesta syntyy enemmän hiilipäästöjä kuin esimerkiksi kivihiilen polttamisesta.

Aktiivihiilen tuotanto perustuu päästökaupassa olevaan porsaanreikään, jonka avulla toiminta voi jatkua entisellään. Päästökaupan hintaohjaus ei nimittäin koske taakanjakosektorin lämpölaitoksia tai niin sanottuja korkean jalostusasteen tuotteita, kuten aktiivihiiltä, mikäli sitä tuotetaan taakanjakosektorille kuuluvassa laitoksessa. Neova on hakenut turvetuotantolupia aktiivihiilituotantoa varten jopa 2060-luvulle asti.

Neova suunnittelee parhaillaan Ilomantsin tehtaan laajentamista ja uusien aktiivihiilitehtaiden avaamista Pohjanmaalle. Pohjois-Karjalassa yhtiöllä on meneillään tai alkamassa luvitusprosessi kuudella suolla, ja maakuntakaavassa turvetuotantoon on varattu kymmeniä soita. Luontojärjestöt ja paikalliset asukkaat Pohjois-Karjalassa ovat vastustaneet laajenevaa turvetuotantoa, joka uhkaa muun muassa vesistöjä ja uhanalaisia vaelluskalakantoja.

Neova tuottaa tällä hetkellä kasvu- ja kuiviketurvetta noin 10 000 hehtaarin alueella Suomessa, ja yhtiö on juuri ilmoittanut lisäävänsä tuotantoeläinten kuiviketurpeen tuotantoa. Lisäksi yhtiö on kertonut viime keväänä, että se alkaa tuottaa turpeesta rehuraaka-ainetta. Myös Ruotsissa Neova on siirtymässä energiaturpeen käytöstä uusin turvetuotteisiin, kuten lannoitteena käytettävään kasvuturpeeseen.

Myös Helsingin Sanomat teki asiasta eilen taustoittavan jutun.

Elokapina vaatii turvetuotannon oikeudenmukaista alasajoa

Elokapina vaatii tiedotteessaan kaiken turpeentuotannon lopettamista ja turvetuotantoalueiden ennallistamista sekä Suomessa että Ruotsissa. Siirtymän tulee olla nopea ja määrätietoinen mutta oikeudenmukainen paikallisille yrittäjille.

Turvetuotannon lopettaminen olisi merkittävä askel kestävyyssiirtymässä, koska turpeen teollinen käyttö ja polttaminen on hyvin haitallista ilmastolle, suoluonnolle ja vesistöille.

Väkivallaton mielenosoittaminen on osa avointa demokratiaa

Keskiviikkona paljon kritiikkä saanut Eduskuntatalon pilareiden performatiivinen maalaminen punaisella maissijauholla oli siinä mielessä onnistunut, että se sai Neovan toiminnan suomalaisten tietoisuuteen.

Olihan esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto yrittänyt nostaa asiaa jo kesällä.

Elokapina kertoo tiedotteessaan jatkossakin käyttävänsä väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta tavoitteidensa edistämiseen ja toivoo, että poliitikot muistavat väkivallattoman mielenosoittamisen olevan keskeinen osa avointa demokratiaa, johon kuuluu häiriön ja jopa epämukavien tunteiden sietäminen. Ilman kansalaistottelemattomuutta monet nykypäivänä itsestäänselväksi mielletyt asiat, kuten naisten äänioikeus ja monet työntekijöiden oikeudet eivät ehkä olisi koskaan toteutuneet, järjestö muistuttaa.

Perjantaina maali oli tuskin enää näkyvissä Eduskuntatalon pylväissä. Sen sijaan turpeen poltto edelleen kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Lue lisää