Miksi demokratiat ajautuvat diktatuuriin?
Menneisyydessä vahva johtaja oli yhteisön tuki ja turva, mutta nykyään ydinaseiden aikakaudella vahvat johtajat ajavat yhteiskunnan täydelliseen tuhoon ja katastrofiin, kirjoittaa Antti Roine.
Kautta aikojen diktaattorit ja tyrannit ovat tunnettuja valheistaan, rikoksistaan ja yhteiskunnan varojen haalimisesta itselleen ja ystävilleen. Tästä huolimatta he nauttivat usein yllättävän suurta kansansuosiota vielä tänäkin päivänä.
Vahvan johtajan ihailu juontaa juurensa syvältä ihmisten geeniperimästä. Heimo, jolla oli vahva johtaja, yleensä menestyi. Susilaumankin johtajaksi valikoituu vahvin yksilö. Menneisyydessä vahva johtaja oli yhteisön tuki ja turva, mutta nykyään ydinaseiden aikakaudella vahvat johtajat ajavat yhteiskunnan täydelliseen tuhoon ja katastrofiin.
Totuus on yksi kestävän yhteiskunnan tärkeimmistä arvoista. Ikävä kyllä, ihmiset ovat luontaisesti ohjelmoituja hakemaan mukavuutta ja välttämään kipua. Hyvin rakennettu valhe voi tarjota turvallisuuden, toivon tai jännityksen tunteen, jota usein tylsä tai karu totuus ei voi tarjota.
Sosiaalisen näkökulman merkitystä ei voi myöskään vähätellä. Valheet voivat luoda yhteenkuuluvuuden tai yksimielisyyden tunnetta ryhmässä. Jos kaikki uskovat tai levittävät samaa tarinaa, se vahvistaa ryhmän yhteenkuuluvuutta, vaikka se perustuisi valheeseen.
Kiusaaminen nähdään päättäväisenä johtamisena
Vaalikampanjoissaan diktaattoriehdokkaat käyttävät usein samaa kieltä kuin koulukiusaajat. Koulukiusaajia tuomitaan, sen sijaan diktaattoriehdokkaan annetaan jatkaa halventavien haukkumanimien ja valheiden levittämistä, koska hänet nähdään päättäväisenä johtajana.
Aggressiivisen retoriikan käyttö voi tehdä ehdokkaasta joillekin äänestäjille myös helpommin lähestyttävän ja aidomman. Suodattamaton tyyli vetoaa kansassa piilevään turhautumiseen ja vihaan, se on tapa kanavoida kollektiivinen tyytymättömyys yhteen voimakkaaseen ääneen.
Kyse on spektaakkelista, jonka avulla diktaattorikandidaatti voi hallita otsikoita ja sosiaalista mediaa, pitäen itsensä julkisuuden valokeilassa. Päivittäisistä vaikeuksista kärsiville yksilöille epärealistiset lupaukset paremmasta voivat olla erittäin houkuttelevia, koska he eivät osaa tunnistaa diktaattorikandidaatin perimmäistä vallanhimon tavoitetta nationalismin ja muiden valheiden takaa.
Media keskittyy liikaa epäkohtiin
Demokraattisen yhteiskunnan vahvuus on sananvapaus ja vapaa lehdistö, jotka tuovat epäkohdat ja väärinkäytökset vääjäämättä esiin ennemmin tai myöhemmin. Lisäksi yrittämisen vapaus luo meille sellaisia uusia tuotteita ja työpaikkoja, joita kollektiivinen yhteiskunta ei pysty tuottamaan.
Toisaalta sananvapaus on myös demokraattisen yhteiskunnan suuri heikkous, koska media keskittyy liian usein niihin asioihin, jotka ovat huonosti. Ihminen voi olla onnellinen vaatimattomissakin oloissa, mutta jos eri kanavat kertovat hänelle, miten huonosti asiat ovat - niin hän masentuu. Usko elämään ja tulevaan häviää, eikä hän uskalla hankkia edes lapsia, jotka tuovat hänelle iloa ja jatkuvuutta.
Diktatuurissa diktaattorin ensimmäinen työ on vallan vakauttaminen, joka tarkoittaa lehdistön haltuunottoa sekä vastustajien vangitsemista ja eliminoimista. Diktatuurissa omasta yhteiskunnasta kerrotaan vain hyviä asioita, joka tietysti edistää kansan tyytyväisyyttä, vaikka se perustuisi valheeseen.
Diktaattorit kaappaavat vallan aivan liian helposti, siksi sinisilmäisten demokratioiden tulisi vahvistaa perustuslakejaan ajoissa, jotta demokratian kehitys ja jatkuvuus voidaan turvata.
Demokratiassa olemme kaikki vastuussa yhteiskunnan päätöksistä vaalien kautta. Tämä aiheuttaa monille stressiä, koska demokratiassa monimutkaisista asioista joudutaan tekemään kompromisseja.
Älyllisesti laiskalle ihmiselle diktatuuri tarjoaa helpotuksen - asioiden syitä ja seurauksia ei tarvitse pohtia, koska vastuu päätöksistä ja moraalikysymyksistä on diktaattorilla.
Koulutus ja tietoisuuden lisääminen ovat keskeisiä tämän ongelman ratkaisemisessa. Edistämällä kriittistä ajattelua ja historiallista tietoisuutta yhteiskunnat voivat vastustaa autoritaarisuuden houkutuksia. Kannustamalla keskustelua ja ymmärtämällä, miksi ihmiset tukevat diktaattoreita, voidaan luoda parempia demokraattisia järjestelmiä.
Antti Roine
Tekniikan tohtori, Ulvila