Suomalainen innovaatio tuottaa kasvielintarviketta, jonka proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia
VTT:n tutkijoiden kehittämä menetelmä tuottaa hyvin proteiinirikasta kasviruokatuotetta vähäpäästöisesti, edullisesti ja ilman kemikaaleja. Se hyödyntää olemassa olevia tuotantolinjoja, tukee Suomen proteiiniomavaraisuutta ja laskee tuotantokustannuksia jopa 90 %.
Patentoidun menetelmän takana on joukko VTT:n tutkijoita, jotka löysivät tehokkaan erotusmenetelmän tuottaa kasviproteiinijaetta, jonka proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia. Menetelmällä voidaan parantaa korkealaatuisten kasviperäisten proteiinien saatavuutta ja samalla Suomen proteiiniomavaraisuutta.
Prosessissa voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa jo käytössä olevia ekstruusiolinjoja. Tämä mahdollistaa uusien tuotteiden nopean kehityksen ja pääsyn markkinoille. Teknologia on kustannustehokas ja ympäristöystävällinen, eikä siinä käytetä kemikaaleja. Lisäksi tuotetut ainesosat ovat helposti hyödynnettäviä.
Tuotantotapa soveltuu sekä paikallisille pienyrittäjille että suurille elintarvikebrändeille. Teknologia tarjoaa mahdollisuuden tuottaa omia kasviproteiinituotteita, mikä vähentää riippuvuutta ulkomaisista proteiinintuottajista.
Tuotantokustannukset alemmas
Nykyiset korkeatasoisen kasviproteiinin tuotantomenetelmät ovat kalliita: esimerkiksi isolaattitehtaan perustaminen vaatii yli 100 miljoonan euron investoinnin. Happy Plant Proteinin teknologian avulla investointi- ja käyttökustannuksia voidaan vähentää jopa 90 prosenttia nykyisin käytettyyn proteiini-isolaattiprosessiin verrattuna. Lisäksi energiankulutusta voidaan vähentää seitsemäsosaan.
"Ruokaturvan ja elintarvikkeiden kestävän valmistustavan parantaminen edellyttävät uusia, tehokkaampia ruoantuotantomenetelmiä. VTT:n menetelmässä erotetaan korkealaatuinen kasviproteiini tavanomaisella kuivapuristuksella palkokasveista, kuten herneistä ja linsseistä sekä viljoista. Prosessissa tuotettua kasviproteiinia voidaan käyttää monissa kasvipohjaisissa elintarvikkeissa", sanoo Happy Plant Proteinin toimitusjohtaja ja perustaja Jari Karlsson.
Karlssonin mukaan ulkomailla sijaitsevien jalostuslaitosten sijaan paikalliset tehtaat voivat tuottaa kasviproteiinia itsenäisesti ja jopa nostaa viljelykasvien kuten palkokasvien jalostusarvoa. Tällainen toimintamalli ohittaa perinteisen globaalin toimitusketjun ja mahdollistaa paikallisten viljelykasvien käytön, mikä pienentää ruuantuotannon ja kuljetuksen hiilijalanjälkeä.
"Myymällä lisenssejä ja teknistä osaamista asiakkaidensa nykyisille tehtaille Happy Plant Protein tukee kestävän elintarvikejärjestelmän luomista sekä tarjoaa ratkaisun paikalliseen proteiinituotantoon", toteaa Karlsson.
Happy Plant Protein on ollut mukana VTT LaunchPad -yrityshautomossa, jonka tehtävänä on kaupallistaa VTT:n tutkimusta ja teknologiaa spin-off-yrityksiksi. Hautomo tuo yhteen VTT:n tutkijat ja IPR-tarjoaman sekä liiketoimintaosaamisen ja sijoittajat ja tukee tiimejään kehittämään VTT:n immateriaalioikeuksia rahoitettaviksi spin-off-yrityksiksi.
Happy Plant Protein Oy on kerännyt 1,8 miljoonan euron siemenrahoituksen.