Alkoholi aiheuttaa seitsemää eri syöpätyyppiä
KUVA: Bridgesward / Pixabay

Alkoholi aiheuttaa seitsemää eri syöpätyyppiä

Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Suomalaisista 60 prosenttia tietää, että alkoholinkäyttö lisää syöpäriskiä ja 68 prosenttia pitää alkoholinkäyttöä haitallisena. WHO:n hankkeessa edistetään tietoisuutta alkoholin haitoista.

Alkoholi aiheuttaa seitsemää eri syöpätyyppiä – suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpiä, maksasyöpää, suolistosyöpää sekä rintasyöpää. Vuonna 2020 alkoholinkäytön arvioitiin aiheuttavan yli 100 000 uutta syöpätapausta EU:ssa. Samaisena vuonna Suomessa alkoholin on arvioitu aiheuttaneen yli 2 100 syöpätapausta ja yli 500 syöpäkuolemaa.

”Seitsemän kymmenestä maailman eniten alkoholia käyttävistä maista on Euroopan unionin alueella. Monilla EU:n kansalaisilla ei ole luotettavaa tietoa alkoholista ja siitä, miten se vaikuttaa yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen terveyteen”, sanoo Carina Ferreira Borges, maailman terveysjärjestö WHO Euroopan alkoholiasioista vastaava ohjelmajohtaja.

”Meillä ja EU:lla on yhteisiä hankkeita, joiden tärkeimpiä tavoitteita on  tietoisuuden lisääminen alkoholinkäytön ja syöpäriskien välisistä yhteyksistä. Halusimme edistää tätä tavoitetta myös Suomessa”, Borges jatkaa.

”Alkoholi ei ole tavallinen kulutushyödyke. Siksi sen saatavuutta, hintaa ja mainontaa tulee rajoittaa ja näin ehkäistä alkoholihaittoja. Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolit ovat tehokas keino rajoittaa alkoholin saatavuutta, ja näin vähentää alkoholin käyttöön liittyviä terveys- ja sosiaaliongelmia,” sanoo Borges.

Alkoholinkäytön vähentäminen on terveysteko 

Länsimaissa alkoholi on yksi viidestä merkittävimmästä syövän riskitekijästä. Ratkaisevaa on juodun alkoholin määrä, ei juoman laatu tai vahvuus. Mitä enemmän alkoholia juo, sitä enemmän kasvaa riski sairastua syöpään.

”Alkoholin aiheuttamat ongelmat eivät kuitenkaan keskity suurkuluttajiin, vaan hyvinkin kohtuullinen alkoholimäärä lisää syöpäriskiä. Alkoholinkäytön vähentäminen on eittämättä terveysteko. Jo pienet muutokset juomatottumuksissa voivat pitkällä aikavälillä vaikuttaa terveyteen merkittävästi”, kertoo Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho.  

”Erityistehtäväämme peilaten yksi tavoitteistamme on velvollisuus välittää tietoa alkoholin käytön haitoista.”

KUVA: Alko

Kuluttajista 60 prosenttia tunnistaa alkoholinkäytön ja syövän yhteyden

Alko toteutti yhteistyössä WHO Euroopan ja mediatoimisto OMD:n kanssa helmikuussa 2024 terveysväittämiin liittyvän esitestauskyselyn kampanjasuunnittelun tueksi. Kyselyssä kartoitettiin muun muassa suomalaisten alkoholiin ja terveyshaittoihin liittyviä asenteita ja tietoisuutta. Kysely on osa WHO:n eurooppalaista EVID-ACTION-hanketta.

Kyselyssä 60 prosenttia suomalaisista vastaajista tunnisti alkoholinkäytön yhteyden syöpään. Vahvin yhteys nähtiin maksasyöpään (97 %) ja paksusuolen (86 %) syöpään, mutta vähemmän tuntemattomana vastaajat näkivät yhteyden rintasyöpään (37 %). Euroopassa puolestaan vain noin puolet kansalaisista ovat jossain määrin tietoisia alkoholin aiheuttamasta syöpäriskistä, ja heille ei juuri ole tarjolla luotettavaa tietoa alkoholin ja syövän yhteydestä.

Samaa tutkimustulosta tukee myös THL:n tutkimus, jonka mukaan 74 prosenttia suomalaisista ajattelee, että alkoholinkäyttö lisää syöpäriskiä. Vastaajista 82 prosenttia piti alkoholinkäyttöä terveydelle haitallisena.

Lue lisää