Tanskan vapauttama valasaktivisti Paul Watson jatkaa työtään Ranskasta käsin
Valaanpyynnin vastustaja Paul Watson, 74, sanoo, että tanskalaisessa vankilassa vietetyt viisi kuukautta kannatti, sillä pidätys nosti Japanin laittoman valaanpyynnin jälleen otsikoihin. Mies jatkaa aktivismiaan Ranskasta käsin.
Tunnettu valaanpyyntiä vastustava aktivisti Paul Watson vapautui joulukuussa Grönlannin vankilasta oltuaan viisi kuukautta pidätettynä. Tanska päätti, että Watsonia ei tulla luovuttamaan Japaniin, jossa häntä syytetään valaanpyyntialuksen toiminnan häiritsemisestä.
Watson, 74, kertoi vapautumisensa jälkeen Associated Pressille olevansa todella helpottunut.
Japani oli pyytänyt Tanskaa luovuttamaan Watsonin, joka pidätettiin Japanin kansainvälisen pidätysmääräyksen perusteella.
Uutistoimisto AFP:n haltuun saamien asiakirjojen mukaan Tanskan oikeusministeriön päätökseen vaikuttivat muun muassa Watsonin kiinniotettuna viettämä aika, tapauksen yleinen luonne sekä se, että tapauksesta on kulunut jo 14 vuotta.
"Japani yritti vaientaa miehen, jonka ainoa rikos oli tieteelliseksi tutkimukseksi naamioidun teollisen massamurhan tuomitseminen", sanoi Watsonin asianajajaryhmään kuuluva Francois Zimeray.
Japani kritisoi päätöstä
Japanin hallituksen pääsihteeri Yoshimasa Hayashi ilmaisi vapautuksen jälkeen pettymyksensä Tanskan päätökseen olla luovuttamatta Watsonia. Hän painotti, että Watson on edelleen etsintäkuulutettu, ja että Japani aikoo jatkaa tapauksen käsittelyä.
Watsonin säätiön mukaan hän olisi voinut saada Japanissa jopa 15 vuoden vankeustuomion. Watson itse aikoo välttää maita, joissa hän voisi joutua uudelleen pidätetyksi Interpolin red notice -järjestelmän kautta.
Ranska tulee Watsonia
Watson asettuu Ranskaan, missä hän on saanut merkittävää tukea. Pariisi myönsi hänelle äskettäin kunniakansalaisuuden, ja presidentti Emmanuel Macronin hallinto on ollut Watsonin puolella.
"Ranskan tuki on ollut ratkaisevaa tässä tapauksessa," Watson kiitti.
Pidätys nosti Japanin valaanpyynnin otsikoihin
Watson katsoo, että hänen pidätyksensä on kääntynyt Japania vastaan.
"Tämä on tuonut valtavasti huomiota Japanin laittomalle valaanpyynnille. Viisi kuukautta täällä ei mennyt hukkaan," mies sanoi.
Watson tunnetaan Sea Shepherd -järjestön entisenä johtajana, ja hänen toimintansa valaanpyynnin vastustamiseksi on saanut kansainvälistä huomiota, muun muassa Whale Wars -televisiosarjan kautta. Vuonna 2010 Japanin rannikkovartiosto syytti häntä valaanpyyntialuksen miehistön työn häiritsemisestä, mutta Watson kiistää syytteet.
Taistelu valanpyyntiä vastaan jatkuu
Watson ilmoitti jatkavansa valaanpyynnin vastaista aktivismia heti, kun siihen on mahdollisuus.
"Kesäkuussa olemme valmiita puuttumaan Islannin valaanpyyntiin, ja Australiassa odottaa alus, joka voi toimia Japania vastaan Eteläisen valtameren valaansuojelualueella," mies lupasi.
Japani puolustaa valaanpyyntiään osana maan ruokakulttuuria ja väittää toimivansa kestävän kalastuksen periaatteiden mukaisesti. Watson kritisoi valaanpyynnin tukemista valtion varoin ja kutsuu sitä "häpeäksi Japanin kansalle".