Soininvaara Ylen leikkauksista: "Laatujournalismin tukahduttaminen kuuluu äärioikeiston pelikirjaan"
Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara kuvaa Yleisradion leikkauksia hallituksen pahimmaksi virheeksi. Leikkaukset antavat tilaa Venäjän informaatiovaikuttamiselle ja haastavat faktapohjaisen tiedonvälityksen perustan.
Johanna Kohvakka
"Istuvan hallituksen kauaskantoisimpia aikaansaannoksia on Yleisradion pakottaminen supistamaan toimintaansa", vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara toteaa blogissaan, kun tiedot Yleisradion laajoista irtisanomista varmistuivat perjantaina. Päätöksen myötä katoaa 309 työpaikkaa, ja lisää säästöjä on luvassa keväällä. Soininvaara arvioi, että kyse ei ole vain taloudellisista säästöistä.
"Perussuomalaisten käyttämistä puheenvuoroista selviää, ettei tässä ole kyse niinkään säästöistä, vaan halusta vähentää faktapohjaista tiedonvälitystä ja tehdä sitä kautta tilaa toisenlaiselle tiedonvälitykselle, sellaiselle, joka nosti Trumpin valtaan," Soininvaara kirjoittaa.
Soininvaara varoittaa, että samalla avataan tilaa Venäjän informaatiovaikuttamiselle.
Hänen mukaansa Suomen pienellä kielialueella laadukkaan journalismin ylläpitäminen vaatii väistämättä enemmän rahaa henkeä kohden kuin suuremmilla markkina-alueilla, kuten Britanniassa.
"Mutta se kannattaa," Soininvaara painottaa.
Samalla Soininvaara kritisoi hallituksen toimia osana laajempaa kansainvälistä kehitystä. "Laatujournalismin tukahduttaminen kuuluu äärioikeiston pelikirjaan kaikkialla, niin USA:ssa, Unkarissa kuin Venäjälläkin."
"Perussuomalaisia ymmärrän - tämähän menee niin kuin he ovat suunnitelleet - mutta kokoomusta ihmettelen," hän toteaa.
Yksi Ylen muutosneuvotteluissa eläkepaketin valinneista on pitkäaikainen toimittaja Ruben Stiller, joka mahdollisesti vastaa näihin ihmettelyihin kokoomuksen motiiveista nostamalla esiin Yleisradion ja kaupallisen median pitkäaikaisen nokittelun.
Stiller toivoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että Yleisradio ja kaupalliset mediat pyrkisivät rakentamaan yhtenäistä strategiaa kansainvälisiä alustajättejä vastaan. ”Voi kysyä, mitä älyä tässä on, että kaupallinen media ja Yleisradio ovat vastakkain näin pienellä kielialueella. Kun digimainonnasta yli 60 prosenttia menee Googlelle ja Metalle, onko Yleisradio pahin mahdollinen vihollinen kaupalliselle medialle? Eikö se ole nämä kansainväliset alustayhtiöt?”
Nyt käydyillä neuvotteluilla saadaan aikaan 27 miljoonan euron säästöt. Lisää leikkauksia tarvitaan, jotta päästään 66 miljoonan euron kustannusleikkauksiin, joita eduskunnan parlamentaarinen työryhmä Yleisradiolta vaatii.
Neuvottelujen aikana kustannussäästöjä on haettu laajasti myös muusta yhtiön toiminnasta, jotta henkilöstövähennykset voitaisiin minimoida. Näihin kuuluvat mm. kiinteistökulut, ostopalvelut, matkustaminen sekä tulos- ja kannustinpalkitsemisen jäädyttäminen.
Aiemmin Yle-rahoituksesta kirjoitti Eero Karisto analyysissaan "Yle-rahoituksessa ei puhuta rahasta".