Ville Niinistö: "Ahneuden ja itsekkyyden liitto uhkaa demokratiaa ja ympäristöä"
Ville Niinistö varoittaa Yhdysvaltojen tilanteesta, jossa superrikkaiden ja digijättien liitto uhkaa demokratiaa. Hän nostaa esiin historian opetuksia ja kehottaa toimimaan kestävän tulevaisuuden puolesta.
Yhdysvaltojen poliittinen tilanne huolestuttaa europarlamentaarikko Ville Niinistöä. Hänen mukaansa superrikkaiden, digijättien ja Donald Trumpin liittouma on vaarallinen ennakkotapaus, jollaista ei modernina aikana ole nähty.
"Se määrä valtaa, mitä keskittyy maailman superrikkaiden ja heidän omistamiensa digijättien sekä fasistisia taipumuksia omaavan presidentti Trumpin liittoumaan, on jotain aivan poikkeuksellista – ja hyvin huolestuttavaa," kirjoittaa Niinistö blogissaan.
Hän korostaa, että samankaltaisia esimerkkejä löytyy historiasta, erityisesti 1930-luvulta. Talouseliitti koki tuolloin fasismin keinoksi hallita sekä politiikkaa että taloutta.
"1930-luvulla monissa maissa, mukaan lukien Yhdysvalloissa, fasismi herätti mielenkiintoa juuri talouseliitin parissa, joka näki siinä mahdollisuuden päästä hallitsemaan talouden lisäksi politiikkaa ja torjumaan rahavallan keskittymiseen liittyvän sääntelyn," Niinistö toteaa ja muistuttaa Franklin D. Rooseveltin New Deal -politiikan merkityksestä fasismin vastaisessa taistelussa. Roosevelt nousi haastamaan talouseliitin ja nosti politiikallaan Yhdysvaltain suuret massat köyhyydestä keskiluokkaan.
"Samalla Rooseveltin politiikka oli ratkaisevassa asemassa fasismin kansansuosion kitkemisen lisäksi siinä, että Yhdysvallat oli lopulta maana yhtenäisenä valmis puolustamaan demokratiaa ja torjumaan Hitlerin natsivallan toisessa maailmansodassa."
"Me voimme muuttaa suuntaa"
Niinistö uskoo, että nyt nähtävä ahneuden ja itsekkyyden liitto voi herättää ihmiset toimimaan ja vaatimaan muutosta. Hän painottaa, että meillä on keinot säännellä vaurauden keskittymistä ja rajoittaa digijättien valtaa.
"Vaurauden keskittymistä harvojen käsiin voidaan säännellä. Digijättien valtaa voidaan rajoittaa ja edellyttää algoritmeilta tasapuolisuutta ja vaalia käyttäjän oikeuksia ja tietosuojaa," hän listaa konkreettisia toimenpiteitä.
Niinistö peräänkuuluttaa myös globaalia yhteistyötä demokratian ja ympäristön puolustamiseksi. Hänen mukaansa demokratian ydin on yhteisen hyvän tavoittelu – ei vain harvojen etujen ajaminen.
"Me voimme palauttaa vallan ihmisille, pelastaa demokratian ja rakentaa kestävää tulevaisuutta ihmisille ja rakkaalle maapallollemme," Niinistö kirjoittaa optimistisesti. Hän kehottaa jokaista mukaan vaikuttamaan ja osallistumaan yhteiseen muutokseen.