“Terveyspalveluista on muodostumassa etuoikeus” – Sote-asiakasmaksujen ulosotot voimakkaassa kasvussa

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen ulosottojen määrä kasvoi voimakkaasti vuoden 2024 aikana. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii asiakasmaksujen kohtuullistamista, jotta jokaisella on varaa tarvitsemiinsa palveluihin.

“Terveyspalveluista on muodostumassa etuoikeus” – Sote-asiakasmaksujen ulosotot voimakkaassa kasvussa
KUVA: Towfiqu Barbhuiya 

Vuonna 2024 ulosottoon päätyi noin 530 000 sotepalvelujen sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksua. Määrä kasvoi liki 20 prosenttia edeltävästä vuodesta. Asia selviää Ulosottolaitoksen tilastoista. 

Ulosotoissa on merkittäviä alueellisia eroja. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella ulosottojen määrä kaksinkertaistui vuodesta 2023 (2023: 16 077, 2024: 33 667), samoin Vantaa-Keravan hyvinvointialueella (2023: 23 424, 2024: 46 405). Ulosottojen kasvu oli ennakoitavissa, sillä hyvinvointialueet tekivät runsaasti korotuksia eri asiakasmaksuihin vuonna 2024. 

Hallitus määrittää sen, kuinka korkeita asiakasmaksuja hyvinvointialueet voivat periä. Petteri Orpon hallitus on nostanut sote-asiakasmaksujen maksimitasoa jo kahdesti tämän vaalikauden aikana. Samaan aikaan se on leikannut hyvinvointialueiden rahoitusta laskennallisesti oletetun maksutuoton mukaisesti. 

“Hyvinvointialueet ovat korottaneet asiakasmaksuja kattaakseen budjettiensa suuria alijäämiä. Käytännössä sote-palveluiden asiakkaat maksavat leikkausten hinnan. Pienituloisille tämä hinta on liian korkea”, sanoo Amnestyn asiantuntija Mariko Sato.  

Asiakasmaksujen korotukset ovat tapahtuneet samaan aikaan laajojen sosiaaliturvaleikkausten kanssa. 

“Olemme haastatelleet ihmisiä, jotka ovat kertoneet välttelevänsä terveyskeskukseen menoa, koska heillä ei ole varaa asiakasmaksuihin, saati lääkkeisiin. Pienituloisten ihmisten oikeus terveyteen on vaarantunut”, Sato kertoo. 

Asiakasmaksujen korotukset jatkuivat vuoden 2025 alussa

Vuoden alussa monet perusterveydenhuollon asiakasmaksut nousivat 22,5 prosenttia ja erikoissairaanhoidossa jopa 45 prosenttia. Riskinä on, että myös ulosottojen määrä jatkaa kasvuaan.

Hallitus on suunnitellut hyvinvointialueiden asiakasmaksujen tason yhtenäistämistä. Amnesty vaatii, että asiakasmaksujen tasoa kohtuullistetaan, jotta jokaisella on varaa tarvitsemiinsa palveluihin.  

”Tarvittavien terveyspalveluiden käyttö ei saa olla tuloista kiinni. Tällä hetkellä terveyspalveluista on muodostumassa etuoikeus, vaikka niiden pitäisi olla jokaisen perusoikeus”, toteaa Sato.

Lue lisää