Flow Festival ryhtyy budjetoimaan päästöjään ja luonnonvarojen käyttöään

Flow Festival siirtyy budjetoimaan tapahtuman ympäristöjalanjälkeä asiantuntijoiden kanssa kehitetyllä työkalulla, jota tarjotaan myös muiden tapahtuma-alan toimijoiden käyttöön. Vuoden 2025 Flow Festivalin ympäristövaikutuksia pienennetään muun muassa kasvattamalla kasvipohjaisen ruoan osuutta.

Flow Festival ryhtyy budjetoimaan päästöjään ja luonnonvarojen käyttöään
KUVA: Petri Anttila / Flow Festival

Flow Festival on saanut päätökseen vuoden 2024 festivaalinsa hiili- ja materiaalijalanjäljen laskennan. Laskenta suoritettiin kestävän tulevaisuuden Flow Impacts -tutkimushankkeessa kehitetyn työkalun avulla. 

Festivaalin tuotannollinen ympäristöjalanjälki pieneni hieman edellisvuodesta, kun vuoden 2024 hiilijalanjälki laski 2 % ja materiaalijalanjälki 7,5 % vuoteen 2023 nähden. Ilman festivaalivieraiden matkustuksen ja majoituksen vaikutuksia vuoden 2024 Flow Festivalin hiilijalanjälki oli 701 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (vuotta aiemmin 715 t CO₂e) ja materiaalijalanjälki 2 414 tonnia (vuotta aiemmin 2 610 t).

Tuotannollista jalanjälkeä pienensivät ennen kaikkea festivaalilla myydyn kasvisruoan osuuden kasvu 78 prosentista 83 prosenttiin sekä perinteisten tuotantoratkaisujen kyseenalaistaminen. Viime vuonna Flow Festival esimerkiksi luopui uusien merchandise-tuotteiden valmistamisesta, vähensi siirtonurmen istutusta, tehosti resurssien käyttöä sekä optimoi tilojen ja alueiden hyödyntämistä. Raportti laskennasta on luettavissa Flow Festivalin sivuilla.

Flow asettaa mitattavat tavoitteet päästöjen vähentämiseksi

Kokonaisuudessaan vuoden 2024 tapahtuman hiili- ja materiaalijälki kasvoi edellisvuodesta ennen kaikkea festivaalin kasvaneen kävijämäärän vuoksi: tapahtuman kokonaishiilijalanjälki oli 2 125 t CO₂e (vrt. viime vuonna 1 995 t CO₂e) ja materiaalijalanjälki 7 768 t (viime vuonna 7 141 t). Festivaalivieraan päiväkohtainen hiilijalanjälki vastaa keskivertosuomalaisen 1,5 päivän päästöjä ja materiaalijalanjälki suomalaisen yhden päivän keskivertokulutusta.

Tulevaisuudessa Flow pyrkii vaikuttamaan vielä enemmän päästöihinsä ja luonnonvarojen käyttöön asettamalla mitattavia tavoitteita. Tavoitteilla ja toimilla festivaali pyrkii myös vaikuttamaan välillisesti festivaalivieraiden, työntekijöiden ja artistien kulutustottumuksiin sekä yhdistämään tapahtuman alihankintaverkostoa entistä kestävämpien ratkaisujen kehittämiseksi.

Keskeisessä roolissa luonnonvarojen budjetoinnissa on Flow Festivalin yhdessä D-Matin kanssa kehittämä hiili- ja materiaalijalanjälkityökalu, jonka avulla tapahtuma voi mitata ja ennakoida synnyttämiään ilmastopäästöjä ja luonnonvarojen käyttöä. Samalla Flow pyrkii edistämään koko tapahtuma-alan kestävyyttä tarjoamalla työkalua myös muiden tapahtumien käyttöön. Esimerkiksi Ruisrock on selvittänyt vuoden 2024 festivaalin hiili- ja materiaalijalanjälkensä työkalun avulla.

"Kestävyys ei tarkoita viihtyvyydestä tinkimistä tai lisäkustannuksia"

Vuoden 2025 Flow Festivalin ympäristöjälkeä pienennetään tarjoamalla yleisölle kasvisruoan lisäksi ainoastaan kotimaista kalaa ja mereneläviä. Henkilöstöruokailussa siirrytään kokonaan vegaaniseen ruokaan. Päästöjä pienennetään myös vähentämällä generaattoreiden käyttöä suunnittelemalla festivaalialueen sähköistys entistä tehokkaammaksi ja tekemällä tässä yhteistyötä alihankkijoiden kanssa.

Tulevaisuudessa Flow'n tavoitteena on mahtua yksittäisen kävijän kohdalla Pariisin ilmastosopimuksessa sovitun, 1,5 asteen rajaa noudattavan kestävän elämäntavan vuosittaiseen kokonaisjalanjälkibudjetin raameihin.

"Yksikään festivaali ei toimi irrallaan ympäristöstä ja ympäröivästä yhteiskunnasta. Siksi haluamme kehittää entistä kestävämpää festivaalia ja jakaa tutkittua tietoa vaikutuksistamme. Ennen kaikkea uskomme, että kestävyys ei tarkoita viihtyvyydestä tinkimistä tai lisäkustannuksia, vaan että se pikemminkin rakentaa vieraillemme, artisteillemme ja yhteistyökumppaneillemme kaikin puolin entistä parempaa festivaalikokemusta ja meille entistä kestävämpää liiketoimintaa", Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio sanoo.

Kiinteä sähköinfrastruktuuri vähentäisi päästöjä merkittävästi

Festivaalin päästöistä merkittävän osan muodostaa väliaikaisesta sähköistyksestä johtuva biodieselin käyttö sekä generaattoriverkosto. Mikäli Suvilahden alueella olisi käytettävissä toimiva sähköjohtoverkko, Flow ja muut alueen festivaalit olisivat merkittävästi vähäpäästöisempiä. Flow Festivalin toiveena olisikin, että Helsingin kaupunki panostaisi jatkossa Suvilahden alueeseen esimerkiksi kiinteän sähköinfrastruktuurin muodossa.

"Toiveenamme on kehittää Suvilahden aluetta pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa niin, että pystymme jatkossa hyödyntämään festivaalialueella enemmän kiinteitä rakenteita ja sähköverkkoa. Se mahdollistaisi entistä kestävämpien tapahtumien järjestämisen alueella", Suvi Kallio sanoo.

Lue lisää