Aluevaalit eivät ole tietokilpailu
Aluevaalien ennakkoäänestys on päättynyt ja 26,3 prosentin äänestysaktiivisuus viittaa siihen, etteivät pahimmat pelot toteudu. Äänestäjät intoutuvat ehkä jopa kuntavaalien tasolle eli joka toinen äänestysikäinen käy uurnilla sunnuntai-iltaan mennessä.
Kuva: Matthew Feeney / Unsplash
Kirjoittaja: Leena Brandt / Verde
Keskustelu hyvinvointialueiden toiminnasta ja äänestäjien innosta muistuttaa eurovaalien ympärillä vellovaa keskustelua. Joka viides vuosi kaikissa EU-maissa äänestetään edustajat Euroopan parlamenttiin ja joka viides vuosi käynnistyy keskustelu siitä, miten käsittämätön ja vähän kiinnostava Euroopan parlamentti ja koko Euroopan unionikin on.
En lähde nyt toistamaan hyvinvointialueiden toiminnan tuhansia yksityiskohtia. Jos asia kiinnostaa, googlaamalla löytyy tietoa. Sitä on tarjolla yllin kyllin mediassa lehdistä televisioon ja radioon ja tietenkin some kaupan päälle.
Sen sijaan toitotan suureen ääneen: mene äänestämään! Sillä aivan äänestysaktiivisuudesta riippumatta aluevaltuustot alkavat toimintansa. Joko siellä on päättäjiä, jotka olet valinnut, tai sitten siellä on valtuutettuja, jotka on valinnut joku muu: tätisi, naapurisi, vanha luokkatoverisi, entinen kumppanisi, kummisetäsi, rippikoulusi pappi tai vaikka minun ei-helsinkiläinen kumminkaimani.
Suomi ei ole Yhdysvallat, eikä meillä vallata eduskuntataloa. Mutta meidän demokratiaamme rapauttaa välinpitämättömien joukko.
Jos hyvinvointialueen substanssiosaaminen on heikko kohtasi, ja epäröit äänestämistä sen vuoksi, pari rauhoittavaa kommenttia.
Oletko koskaan äänestänyt kuntavaaleissa? Ennen vanhaan nimittäin kuntavaaleissa ratkaistiin näitä sote- ja pelastuspalveluasioita, jotka nyt tästä eteenpäin ovat hyvinvointialueiden heiniä. Eli jos et nyt oikein ymmärrä sote-asioita, mutta aiemmin äänestit kuntavaaleissa tuosta vaan, niin mitä jos jatkaisit valitsemallasi uralla. Tuskinpa se puolueesi on aluetasolla aivan erilainen kuin kuntatasolla. Ehdokas saattaa olla eri, mutta hyvin todennäköisesti löydät saman tutun naamankin vaaliesitteestä.
Aluevaaleissa voi siis äänestää ilman että suorittaa 8 opintopistettä sote-tieteessä.
Äänestätkö ylipäätään koskaan? Demokratian pitäisi olla kansanvaltaa, mutta entä kun kansa ja etenkään nuoret eivät ollenkaan piirrä numeroa äänestyslappuun? Venäjällä äänestetään, mutta tuloksesta riippumatta mikään ei kuitenkaan muutu. Yhdysvalloissa äänestetään, ja sen jälkeen jää ilmaan syytös vaalivilpistä.
Suomi ei ole Venäjä, eivätkä poliitikot joudu meillä vankilaan tai myrkytyskeskukseen. Suomi ei ole Yhdysvallat, eikä meillä vallata eduskuntataloa. Mutta meidän demokratiaamme rapauttaa välinpitämättömien joukko.
Vielä on mahdollisuus äänestää sunnuntaina 23.1. Vaalipaikat aukaisevat ovensa kello 8 ja sulkeutuvat kello 20.