Perussuomalaiset ja kokoomus laittaisivat ilmastotoimet jäähylle

Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimus suomalaisten ilmastomielipiteistä kertoo hivenen hiipuneesta ilmastohuolesta. Etenkin vähän koulutetut ja miehet, puolueista etenkin perussuomalaiset, Liike Nyt ja kokoomus, laittaisivat ilmastotoimet peräti tauolle. Ville Niinistön mielestä olisi päätöntä laittaa ilmastotoimet nyt jäähylle. Sama viesti kuuluu EK:sta.

17.1.2023 | Ilmasto

Ilmastomielenosoitus vuonna 2019. Kuva: Leena Brandt

Vuoden 2019 eduskuntavaaleja kutsuttiin ilmastovaaleiksi ja silloin huolestuneita suomalaisia oli nykyistä enemmän. Yllättävät uudet kriisit, kuten viime vuosien pandemia, sota ja energiakriisi ovat ehkä vieneet huomion osin muualle, mutta ilmastonmuutos on EVA:n kyselyissä mainittu suurena uhkana jo parinkymmenen vuoden ajan.

Tuoreimman kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista pitää ilmastonmuutosta aikamme suurimpana ympäristöuhkana, jonka torjumiseksi on toimittava nopeasti ja tehokkaasti kaikissa maissa.  EVA:n Arvo- ja asennetutkimus perustuu 2088 henkilön vastauksiin ja tiedot on kerätty lokakuussa 2022.

Ilmastohuoli on politisoitunut, mikä näkyy selvästi perussuomalaisten kohdalla. Vuoden 2006 mittauksessa 87 prosenttia perussuomalaisista nimesi ilmastonmuutoksen suurimmaksi ympäristöuhaksi. Tuoreimman kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa on puolestaan sitä mieltä, että pikaisia toimia ei tarvita.

Tänä aikana puolue on tietenkin kasvanut ja kannattajakunta muuttunut.

Puolueittain ilmastohuolen määrä vaihtelee: vihreät, vasemmistoliitto ja RKP yli 90 prosenttia ja SDP 87. Ylipäätään ilmasto on tärkeä teema naisille, nuorille (18-25-vuotiaille), opiskelijoille ja akateemisesti koulutetuille.

Ilmastotoimet eivät jouda nyt tauolle

EVA kysyi myös, pitäisikö ilmastotoimet laittaa tauolle.

Tuumaustauko jakaa väestön kahteen yhtä suureen ryhmään: 44 prosenttia kannattaa taukoa, 44 prosenttia ei. Vaikea sanoa, sanoo 13 prosenttia vastaajista. Naisista 34 prosenttia ja miehistä 54 prosenttia kannatti taukoa.

Samat puolueet, jotka näkyvät ilmastohuolestuneina, ovat tuumaustaukoa vastaan. Ilmastotoimet laittaisi jäähylle hanakimmin perussuomalaiset (90 prosenttia), Liike Nyt (75), kokoomus (53) ja keskusta (52).

EVA arvioi, että mielipiteitä on muokannut muun muassa energian äkisti noussut hinta.

Kyselyn tuloksia on ihmetellyt muun muassa europarlamentaarikko Ville Niinistö. Hän sanoo tviitissään, ettei nyt ole aika jarruttaa:

”On päätöntä laittaa “ilmastopolitiikka jäähylle” energiakriisin takia, koska juuri puhtaan energian murros varmistaa teollisuuden ja ihmisten kestävän energiatulevaisuuden myös taloudessa. Suomen elinkeinoelämä sen ymmärtää. Vaara on, että puolueet eivät. Ne voivat tämän pilata.”

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n vihreän kasvun yksikköä johtava Ulla Heinonen on pari päivää sitten todennut Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei ilmastopolitiikassa saa kääntää nyt kelkkaa.  ”Yritykset tarvitsevat ennakoitavuutta pitkän tähtäimen vihreisiin investointeihin.”

Suomeen on suunnitteilla isoja miljardi-investointeja muun muassa tuulivoimaan, vihreään vetyyn ja hiilettömään teräkseen.

Leena Brandt/Verde

17.1.2023 16:11

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

1 Kommentti

  1. Kokoomus puolueena ja Orpo puheenjohtajana ovat vakuuttaneet, että puolue pitää kiinni sovituista ilmastotavoitteista ja ilmastolaista. Asia varmistunee edelleen vaalikeskusteluissa ja hallitusohjelmassa (jos kokoomus on sitä tekemässä).

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon