Nuorisoala esittää sukupolvirahastointia oikeudenmukaisen eläkeuudistuksen keinoksi, Telan Siimes kritisoi ehdotusta
Nuorisojärjestöt esittävät sukupolvirahastointia ratkaisuksi eläkejärjestelmän kestävyyden ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden turvaamiseksi. Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimekseltä kritiikkiä nuorisoalan ehdotukselle.
Nuorisojärjestöt ovat esittäneet oman ratkaisunsa eläkejärjestelmän uudistamiseksi, sillä nuoret eivät itse ole neuvottelupöydän ääressä, kun eläkeuudistuksesta neuvotellaan tammikuuhun 2025 mennessä. Nuorisoalan mukaan sukupolvirahastointi voisi olla ratkaisu eläkejärjestelmän kestävyyden turvaamiseksi ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden toteuttamiseksi.
Nuorisoalan ehdotuksessa kerättäisiin 10 miljardin sukupolvirahasto jäädyttämällä työeläkkeiden indeksikorotukset usealle vuodelle.
Eläkeuudistuksen taustalla on Suomen hallituksen asettama tavoite vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä. Hallitus pyrkii parantamaan eläkejärjestelmän kestävyyttä 0,4 prosenttiyksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä vastaa noin miljardia euroa. Nuorten ehdottama sukupolvirahastointi, johon osallistuisivat sekä nykyiset työssäkäyvät että eläkeläiset, on linjassa tämän tavoitteen kanssa.
Nuoret ovat eläkejärjestelmän rahoittajia, ja heidän täytyy voida luottaa siihen, että jonain päivänä he myös itse pääsevät eläkkeelle. Eläkejärjestelmän kestävyyttä uhkaa kuitenkin tällä hetkellä erityisesti huoltosuhteen heikentyminen, syntyvyyden lasku, heikko talouskasvu, nuorten heikentynyt kiinnittyminen työuralle varsinkin sen alkuvaiheessa sekä nuorten mielenterveyden kriisi.
"Eläkejärjestelmän uudistamisen keskiössä katseen tulee olla tiukasti tulevaisuudessa, eikä vain tämän päivän työssäkäyvien tai eläkeläisten eduissa. Järjestelmän on kohdeltava eri sukupolvia yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti, jotta se voisi olla laajasti hyväksytty ja kestävä, nyt ja jatkossa. Nuoria on kuultava uudistuksessa”, sanoo nuorisoalan kattojärjestön vaikuttamisen asiantuntija Titta Hiltunen.
Telan Siimes varoittaa sukupolvirahastoinnin vaikutuksista
Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes otti kantaa nuorten esitykseen ja ilmaisi huolensa siitä, että nuorisoalan ehdotus unohtaa sijoitusuudistuksen sukupolvivaikutukset ja valjastaa työeläkkeet kovan tulojen uudelleenjakopolitiikan välineeksi.
Nuorten ehdottama eläkkeiden rahoituksen vahvistaminen rahastointia lisäämällä on Siimeksen mukaan erittäin kannatettava, mutta hän nosti nuorten esityksestä esiin kaksi ongelmaa. Ensimmäinen niistä koskee eläkkeellä jo olevien ihmisten työeläkeindeksin jäädyttämistä useiksi vuosiksi, mikä Siimeksen mukaan jakaisi tuloja erittäin kovalla tavalla uudelleen eläkejärjestelmän sisällä. Tämä olisi vastoin työeläketurvan perusperiaatteita.
Toinen ongelma liittyy siihen, että nuorisoala ehdottaa työeläkevarojen sijoitusuudistusta pohtimatta, kenelle parantuneet sijoitustuotot tulisi kohdentaa ja millä aikajänteellä. Siimes painotti, että sijoitusriskin kasvattamisen sukupolvivaikutukset ovat merkittäviä ja että niiden sivuuttaminen on puute ehdotuksessa.
Siimeksen mukaan nuorten ehdottama sukupolvirahasto, joka kerättäisiin jäädyttämällä työeläkkeiden indeksikorotukset arviolta viiden vuoden ajaksi, johtaisi merkittäviin leikkauksiin nykyisiin eläkkeisiin. Tämä leikkaus ylittäisi jopa Orpon hallituksen asettamat säästötavoitteet.
Taustalla epävarmuutta ja huolta
Telan yhteiskuntavaikuttamisen asiantuntija Eemeli Rajala arvioi, että nuorten ehdotuksessa näkyy nuorten epäluottamus työelämää kohtaan, mikä heijastuu erityisesti työn ulkopuolisiin eläkekarttumiin keskittymisessä.
"Maailma, jossa tämänhetkiset nuoret ovat eläneet tähän mennessä, on kokenut paljon massiivisia muutoksia ja uhkia, esim. maailmanlaajuinen pandemia, sota Euroopassa ja poliittisen ilmapiirin polarisoituminen. Epävarmuuden aika näkyy ehdotuksissa, selkeimmin halussa turvata palkattomien jaksojen eläkekertymät, jotta ne säilyvät epävarmassa tulevaisuudessakin", Rajala pohtii.
Sosiaaliturvaministeri Grahn-Laasoselta tukea nuorten näkemyksille
Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen ilmaisi tukensa nuorten näkemyksille ja lupasi, että nuorten esitykset otetaan huomioon varsinaisissa eläkeneuvotteluissa. Ministeri korosti, että sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus on avainasemassa eläkeuudistuksen onnistumisessa.
"Nyt työn alla olevassa eläkeuudistuksessa ollaan tärkeiden kysymysten äärellä – kuinka päästään vaadittuihin tuloksiin sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus huomioiden. Osaltani pidän huolen siitä, että nuorten neuvottelutulos raportoidaan eläkeneuvottelijoille”, Grahn-Laasonen sanoi.