Sofia Virta ehdotti Petteri Orpolle yhteistyötä ja lähetti vaihtoehtobudjetin sähköpostilla perässä

Sofia Virta tarjosi puoluekokouspuheessaan pääministeri Orpolle suunnanmuutosta ja vihreitä hallituskumppaniksi. Virran mukaan vihreät ovat valmiita kompromisseihin, jos tuloksena on parempi tulevaisuus. Orpon kommentoitua, ettei tunne vihreiden budjettia, Virta lähetti sen sähköpostilla.

Sofia Virta ehdotti Petteri Orpolle yhteistyötä ja lähetti vaihtoehtobudjetin sähköpostilla perässä
KUVA: Anton Satamo

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta puhui vihreiden puoluekokouksessa Espoossa. Virta tarjosi pääministeri Petteri Orpolle vaihtoehtoa muuttaa suuntaa ja valita hallituskumppaninsa uudelleen.

"Me teemme politiikkaa, jotta voisimme muuttaa asioita paremmaksi. Ja me ymmärrämme, että se vaatii yhteistyötä ja kompromisseja. Ne ovat kuitenkin eri asia kuin omien arvojen hylkääminen. Minä uskon, että pääministeri voisi saada muodostettua tähän maahan uskottavan hallituksen, joka ei sekoile tai päädy jatkuvasti vain leikkaamaan samoilta, jo valmiiksi heikoilla olevilta ihmisryhmiltä", Virta painotti.

Virran mukaan vihreät tekisivät hallituspolitiikkaa, jossa suomalaiset voisivat luottaa siihen, että huominen on tätä päivää parempi siitä huolimatta, että valtion taloutta joudutaan tasapainottamaan. Hän sanoi vihreiden olevan valmiita käymään kipeitäkin neuvotteluita, kunhan lopputulos olisi parempi kuin nykyinen.

Virta lähetti puoluekokouksesta painavat terveiset pääministeri Petteri Orpolle.

"Haluankin lähettää painavan viestin pääministeri Orpolle sinne kotikatsomoon, että vielä ei ole myöhäistä valita toisin. Uskon, että mietitte paitsi nimeänne kantavan hallituksen seurauksia Suomelle, myös sitä, minkälaista johtajuustarinaa teistä tulevaisuudessa kerrotaan. Kerrotaanko heikosta johtajasta, joka antoi railojen suomalaisten välillä kasvaa vai kerrotaanko rohkeasta arvojohtajasta, joka kykeni korjaamaan kurssiaan", Virta kysyi.

"Ja jos te olette vielä valmiita valitsemaan toisin, on meillä valmius tukea teitä. Sillä vihreät on puolue, jolla on kyky tehdä rakentavaa ja tuloksellista yhteistyötä. Vihreät on puolue, jolla on valmius kantaa vastuuta, valmius rakentaa yhteistyötä sekä valmius luoda ratkaisuja aikamme suurimpiin haasteisiin", Virta lupasi.

Virran mukaan vihreiden talousvisiota ja konkreettisia toimenpiteitä on esitelty vihreiden viime syksyn vaihtoehtobudjetissa.

"Me olemme tuoneet pöytään vuosi sitten hallituksen talouspolitiikalle uskottavan vaihtoehdon, jossa olisimme itse asiassa ottaneet hallitusta vähemmän velkaa mutta panostaneet enemmän lapsiin, nuoriin, koulutukseen ja luontoon. Vaihtoehdon, jossa työn verotus olisi laskenut, mutta ympäristölle haitallista toimintaa olisi verotettu tiukemmin. Ja me tulemme tuomaan tänäkin syksynä vaihtoehtobudjetin, jossa luvut ovat uskottavat mutta keinot vähemmän haitalliset Suomelle ja ympäristölle", Virta korosti.

Virran puhe ei ollut pelkkää hallitusflirttailua, vaan häneltä kuultiin myös tiukkoja ukaaseja.

"Mutta sanon kyllä myös sen suoraan, että jos pääministeri jatkaa valitsemallaan tiellä, vihreät tulevat jatkossakin tekemään oppositiossa kaikkensa, jotta hallituksen aiheuttamat vahingot Suomelle saadaan minimoitua. Me emme tule päästämään pääministeriä helpolla. Me emme tule olemaan hiljaa sen edessä, että köyhyyttä lisätään, ilmastokriisiä- ja luontokatoa kiihdytetään ja Suomea käperretään sisäänpäin", Virta lupasi.

Sofia Virta lähetti vaihtoehtobudjetin Petteri Orpolle sähköpostilla puheen jälkeen

Pääministeri Orpo kommentoi myöhemmin toimittajalle, ettei muista, mitä vihreiden vaihtoehtobudjetissa luki. Virta lähetti viime syksyn vaihtoehtobudjetin Orpolle, jotta hän voi tutustua siihen.

Virta toivoo, että vaihtoehdoista päästäisiin keskustelemaan kasvotusten, jotta pääministeri voi harkita, olisiko kokoomuksenkin kannalta suotuisaa harkita uusia hallituskumppaneita.

Vihreiden syksyllä 2023 julkaistun vaihtoehtobudjetin sopeutustaso oli samaa luokkaa kuin hallituksen silloinen sopeutustaso. Tänä syksynä vihreät aikoo julkaista jälleen uuden vaihtoehtobudjetin.

Lue lisää