COP29: 1,5 astetta ylittynyt?
Lähes 70 000 osallistujaa kokontuu yhteen YK:n ilmastokokouksessa Bakussa, mukaanlukien tuhansia fossiililobbareita. Maanantaina julkaistut tutkimukset viittaavat siihen, että 1,5 asteen lämpenemiskynnys on ylittynyt.
Tämän vuoden YK:n ilmastokokous, COP29, pidetään Bakussa, Azerbaidžanissa, samalla kun jälleen kerran eletään kaikkien aikojen lämpimintä vuotta. Kokoukseen on rekisteröitynyt lähes 70 000 osallistujaa, ja paikalla lienee myös viime vuoden tapaan useita tuhansia fossiiliyhtiöiden lobbareita. COP29 on lyhenne nimestä The 29th Conference of the Parties of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).
Uusimmat tutkimukset osoittavat, että ilmaston lämpeneminen etenee odotettua nopeammin ja että kriittisenä pidetty 1,5°C:n raja olisi nyt ylittynyt. Reuters kokosi COP29-viikon kunniaksi tärkeimmät ilmastonmuutokseen liittyvät havainnot.
1. 1,5°C:n kriittisen rajan mahdollinen ylitys
Antarktiksen jääkairauksista saadut tiedot viittaavat siihen, että maapallon lämpötila voi olla jo noussut 1,5 astetta esiteollisesta ajasta, mikä voi tarkoittaa kynnystä peruuttamattomille ilmastovaikutuksille.
Tutkijaryhmä esitti näkemyksensä maanantaina Nature Geoscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tulokset perustuvat Etelämantereen jäästä löydettävien ilmakehän kaasujen analyysiin 2 000 vuoden ajalta, ja raportti laajentaa ymmärrystä esiteollisesta lämpötilakehityksestä.
Tutkijat ovat tavallisesti mitanneet nykypäivän lämpötiloja suhteessa vuosien 1850-1900 keskimääräiseen peruslämpötilaan. Uudet tiedot viittaavat kuitenkin pidempään esiteolliseen perustasoon, joka perustuu lämpötilatietoihin vuosilta 13-1700.
2. Voimistuvat hurrikaanit
Merien lämpeneminen lisää voimakkaiden myrskyjen määrää ja nopeuttaa niiden voimistumista. Esimerkiksi lokakuussa hurrikaani Milton nousi Meksikonlahdella vain vuorokaudessa trooppisesta myrskystä kategoriaan 4, ja aiheutti suurta tuhoa Floridan länsirannikolla.
3. Kuivuus ja metsäpalot
Ilmastonmuutos kuivattaa jokia ja vähentää metsien kosteutta, mikä lisää riskiä voimakkaammille ja laajemmille metsäpaloille. Nature Climate Change -lehdessä julkaistu tutkimus arvioi, että 13 % myrkylliseen savuun liittyvistä kuolemista 2010-luvulla, noin 12 000 tapausta, voidaan yhdistää ilmastonmuutoksen vaikutukseen.
4. Korallien kuolema
Maailmanlaajuisesti on käynnissä neljäs massiivinen korallien tuhoutumisaalto, ja tutkijat pelkäävät, että koralliriuttojen toipuminen saattaa olla mahdotonta, vaikka lämpötilat laskisivatkin tulevina vuosina.
5. Amazonin kriisi
Brasilian Amazonissa koetaan pahinta ja laajinta kuivuutta sitten vuoden 1950. Joet ovat laskeneet kaikkien aikojen alimmalle tasolle, ja metsäpalot riehuvat. Tämä on vakava varoitus, sillä tutkimusten mukaan jopa 47 % Amazonista voi vuoteen 2050 mennessä kärsiä kuivuudesta ja kuumuudesta.
6. Tulivuorten aktivoituminen
Ilmastonmuutoksen on havaittu vaikuttavan myös tulivuorien toimintaan. Islannissa tulivuoret reagoivat nopeasti jäätiköiden sulamiseen, mikä vähentää maankuoren painetta ja voi lisätä purkausten riskiä.
7. Merivirtojen hidastuminen
Atlantin lämpeneminen voi johtaa keskeisen merivirtajärjestelmän, Atlantin meridionaalisen kiertoliikkeen (AMOC), hidastumiseen, mikä heikentäisi Euroopan talvien leudontavaa vaikutusta. Tutkimukset viittaavat siihen, että AMOC on heikentynyt 15 % vuodesta 1950 ja voi olla lähempänä kriittistä hidastumispistettä kuin aiemmin on arvioitu.