Helsingin kantakaupunkiin halutaan viherraiteita

Kaupunginosayhdistykset vaativat viherraiteita Helsingin kantakaupunkiin. Viherraiteet tukevat luonnon monimuotoisuutta, viilentävät mikroilmastoa ja vähentävät melua sekä katupölyä. Tällä hetkellä kaupungin suunnitteluohjeet vaativat yhä kovia pinnoitteita kantakaupungin raiteilla.

Helsingin kantakaupunkiin halutaan viherraiteita
KUVA: Ostap Senyuk

Helsingin kaupunki kehittää raideliikennettä hyvää tahtia. Vihreän infran ja ilmastonmuutoksen huomioimisen tärkeys on raideliikenteen suunnittelussa tunnustettu, mutta suunnitteluohjeet kantakaupungin alueella vaativat yhä kovia pinnoitteita raiteilla, "koska suunnitteluratkaisut ovat melko vakiintuneet". Nyt Helsingin kantakaupungin kaupunginosayhdistykset ovat laatineet vetoomuksen viherraiteiden puolesta.

Kaupunginosayhdistysten mukaan viherraiteista olisi merkittävää hyötyä niin luonnon monimuotoisuuden, ilmastonmuutoksen kuin viihtyvyydenkin näkökulmasta.

"Viherraiteet tukevat kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja lisäävät viherpinta-alaa, vaikuttavat viilentävästi mikroilmastoon, sitovat katupölyä ja epäpuhtauksia, vaimentavat melua ja viivyttävät hulevesiä", kannanotossa linjataan viherraiteiden hyödyistä.

Kuumina kesinä lämpötilan nousu tuntuu erityisesti kantakaupungin alueilla, joissa kasvillisuutta on niukasti ja paljon kovaa pintaa. Kasvillisuuden lisääminen auttaisi siis myös ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

Yhdistykset myöntävät, ettei viherraiteita voida toteuttaa kaikkialle. "Historiallisessa keskustassa kivetyt kadut ja kivetyt raiteet ovat kaunis yhdistelmä," kannanotossa todetaan. Kaupunginosayhdistysten esitys onkin, että kantakaupungin muilla alueilla, kuten Mannerheimintien kaltaisilla tärkeillä väylillä, viherraiteiden tulisi olla suunnittelun lähtökohta.

Yhdistykset ehdottavat, että myös keskustan raitiovaunupysäkit voitaisiin maisemoida vihreämmiksi: "Aivan keskustassakaan historia tuskin panee pahakseen, jos ratikkapysäkit saavat viherkatteen."

Yhdistysten mukaan Helsingin on aika päivittää suunnitteluratkaisuja vastaamaan ilmastotavoitteita ja asukkaiden toiveita.

Vetoomuksen takana ovat seuraavat 20 kantakaupungin kaupunginosayhdistystä:

Alppila Seura, pj Irja Nykänen 
Artova (Arabianranta-Toukola-Vanhakaupunki kulttuuri- ja kaupunginosayhdistys), pj Anders Jansson 
Eteläiset kaupunginosat, pj Anu Soots 
Jätkäsaari-seura, pj Lari Ahokas 
Hermanni-Vallila Seura, pj Anu Vauramo 
Kallio-seura, pj Juha Koskinen 
Katajanokkaseura, pj Kati Laasonen 
Kruununhaan asukasyhdistys, pj Leena Nousiainen 
Kumpula-seura, pj Erja Salo 
Käpylä-seura, pj Kai Ovaskainen 
Lauttasaari-seura, pj Nina Lukkari 
Meilahti-seura, pj Matti Pyhtilä 
Merihaka-seura, vpj Aino Laine 
Munkinseutuyhdistys, pj Tarja Sarjakoski 
Pasila-seura, pj Petri Rajaniemi 
Pikku Huopalahtiseura, pj Päivi Turkkila 
Ruskeasuo-seura, pj Kirsi Ihalainen 
Siltasaariseura, pj Juhani Styrman 
Töölö-seura, pj Matti Niiranen 
Töölön kaupunginosat – Töölö, pj Markku Koivusalo 

Lue lisää