Talous kiinnostaa vihreitä enemmän kuin koskaan

Vihreiden talouspoliittisista linjoista päätettiin viime viikonloppuna. Aihe herätti ennakkoon kiivasta keskustelua siitä, tuleeko talouskasvua tavoitella vai hillitä. Linjapaperissa korostuva markkinamyönteisyys erottaa vihreät esimerkiksi kokoomuksen bisnesmyönteisyydestä.

Talous kiinnostaa vihreitä enemmän kuin koskaan
KUVA: Pixabay

Tero Koskinen

Vuoden viimeisessä vihreiden puoluevaltuustossa linjattiin vihreiden talouskantoja. Aiheen tiimoilta nousi jo viikkoja ennen valtuustoa eri kanavilla melkoinen myrsky. Sen käynnisti vihreiden puoluevaltuuston varajäsenen, helsinkiläisen Antti "Jogi" Poikolan talouspoliittista linjapaperia koskenut kommentti, jossa hän esitti koko suurella työllä laaditun paperin hylkäämistä. Vaikka Poikola muutti myöhemmin kantansa, käynnisti avaus intohimoisen keskustelun puolueen talouslinjoista.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta toivoi puoluevaltuustolta rakentavaa keskustelua kunnioittavassa hengessä.

"Pidän värikästäkin keskustelua kuitenkin hyvänä. Se kertoo, että meillä on todella paljon sanottavaa taloudesta", Virta sanoi.

Yhtäältä nähdään, että suomalainen hyvinvointivaltio on rakennettu talouskasvun varaan ja sitä tulee tavoitella jatkossakin. Toisaalta talouskasvun tavoittelu on degrowth-ajattelijoiden mukaan syypää luonnon ja ympäristön liikakulutukselle. He katsovatkin, että talouskasvua tulisi hillitä.

Osa puolestaan näkee, että juuri talouskasvu voi mahdollistaa ympäristöteot.  Silloin luonnon kestävyyden rajoissa tavoitellun talouskasvun voi nähdä hyvänä mahdollisuutena ohjata niin taloutta kuin luonnon ja ympäristön kulutustakin kestävälle pohjalle.  

Vihreää talouskeskustelua kuumentanut Poikola on itse sitä mieltä, ettei toistaiseksi ole voitu vakuuttavasti osoittaa tilannetta, jossa talouskasvu olisi vähentänyt luonnon tuhoutumista. Toisaalta tiedetään, kasvava talous tarjoaa enemmän resursseja, jotka voidaan ohjata ympäristöystävällisiin hankkeisiin. Vihreätkin investoinnit tuottavat talouskasvua.

Linjapaperista tolkkua puolueen talouslinjoihin

Politiikkaan hiljattain palannut ja Helsingin vihreiden pormestarikisaan ilmoittautunut Tuuli Kousa sekä kansanedustaja Saara Hyrkkö olivat vetäneet vihreiden talouspoliittista linjapaperia valmistelevaa työryhmää. Puheenjohtajat korostivat, että siinä missä talouspuolueeksi profiloitunut kokoomus näyttäytyy bisnesmyönteisenä, on vihreät markkinamyönteinen puolue. Linjoja erittelevälle paperille on käyttöä esimerkiksi tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Valtuuston puheissa kokousedustajat sijoittivat itsensä suhteessa degrowthin ja talouskasvun kannattajiin. Kaikkein degrowth-myönteisimmät puheenvuorot kuultiin, kun helsinkiläinen Oona Foster kävi lukemassa Riina Bhatian degrowth-henkiset puheet. Bhatia ei itse päässyt paikalle.

Lähes kaikki paikalla olleet asettuivat kuitenkin tukemaan talouskasvun ohjaamista ympäristölle vähemmän haitalliseen suuntaa. Kokousedustajien enemmistö näki, että talouskasvu tarjoaa välineet maailman muuttamiseen. Viitteen Jakke Mäkelä totesi, että degrowthia olisi helppo kannattaa, ellei se nykytilanteessa johtaisi kaaokseen esimerkiksi eläkejärjestelmässä. Toisaalta hän varoitti, että krääsätonneissa ja Temu-kiloissa mitattava talouskasvu voi johtaa tuhoon. Essi Lindberg Varsinais-Suomesta muistutti, että oikeudenmukaiseen muutokseen tarvitaan tuottavuuden kasvua.

Talouden kysymykset kiinnostavat vihreitä enemmän kuin koskaan. Talouslinjoja käsittelevän paperin muutosehdotuksista vääntävä iltatyöryhmä kokousti puolille öin, ja siihen ilmoittautui ennätykselliset 21 valtuutettua. Öisissä keskusteluissa rakennettiin siltoja. Valtuuston toisen päivän äänestykseen jäi vain pari kohtaa, joiden ideologinen merkitys oli vähäinen. Puoluevaltuustosta saatiin ulos yhteinen taloutta käsittelevä linjapaperi, hyvässä hengessä.

Virran mukaan talouttakin on kyettävä uudistamaan.

"Me olemme juuri se oikeassa paikassa seisova puolue. Me myös luomme uutta, uusia ratkaisuja ja ideoita", Virta summasi.

 

Lue lisää