Marraskuu oli 1,62 °C lämpimämpi esiteolliseen aikaan verrattuna
Vuosi 2024 on lähes varmasti historian lämpimin, kertoo Copernicus Climate Change Service (C3S). Marraskuu 2024 oli maailmanlaajuisesti 1,62 °C lämpimämpi kuin esiteollisella ajalla, ja kalenterivuoden keskilämpötila ylittää ensimmäistä kertaa kriittisen 1,5 °C rajan.
Copernicus Climate Change Service (C3S) on julkistanut uuden ilmastokatsauksensa, jonka mukaan lämpötilat ympäri maailmaa ovat pysytelleet poikkeuksellisen korkeina koko vuoden, mikä tekee vuodesta 2024 lähes varmasti historian lämpimimmän.
Marraskuun 2024 keskimääräinen maailmanlaajuinen pintailman lämpötila oli 14,10 °C, mikä on 0,73 °C yli vuosien 1991–2020 keskiarvon. Tämä tarkoittaa, että marraskuu 2024 oli 1,62 °C lämpimämpi kuin esiteollisella ajalla. Vuoden 2024 tammi–marraskuun keskilämpötilat ovat ennätykselliset, ja vuosi ylittää ensimmäistä kertaa koko kalenterivuoden ajan 1,5 °C rajan esiteolliseen aikaan verrattuna.
Vuoden 2024 syksy toi mukanaan epätavallisia sääolosuhteita. Länsi- ja Keski-Eurooppa kokivat poikkeuksellisen kuivaa syksyä, kun taas Itä-Euroopassa sateet olivat keskimääräistä runsaampia. Taifuunit riehuivat Aasiassa, ja monilla alueilla Pohjois- ja Etelä-Amerikassa koettiin vakavia kuivia kausia.
Meriveden keskilämpötila (60°S–60°N) oli marraskuussa 20,58 °C, mikä on toiseksi korkein arvo mittaushistoriassa. Arktisen merijään laajuus oli 9 % alle keskiarvon, mikä on kolmanneksi pienin marraskuulle mitattu arvo. Etelämantereella merijään laajuus oli historian pienin, 10 % alle keskiarvon.
C3S:n apulaisjohtaja Samantha Burgess kuvasi ilmastohavaintoja hälyttäviksi.
"On lähes varmaa, että vuosi 2024 tulee olemaan lämpimin vuosi mittaushistoriassa ja ensimmäinen kalenterivuosi, jonka keskilämpötila ylittää 1,5°C. Tämä ei tarkoita, että Pariisin sopimuksen tavoitteet olisi pysyvästi ylitetty, mutta se osoittaa, että kunnianhimoisille ilmastotoimille on nyt kiireellisempi tarve kuin koskaan ennen."
Vuoden 2024 lämpöennätys on jälleen muistutus ilmastonmuutoksen vakavuudesta. Tarve kansainväliselle yhteistyölle ilmastotoimissa on valtava, jotta lämpeneminen voitaisiin rajoittaa Pariisin sopimuksen mukaiselle tasolle. Tämä ei näytä enää kovin todennäköiseltä.
Lisätietoa löytyy Copernicus Climate Change Service -sivustolta täältä.