Kouvola näyttää tietä ilmastoystävällisempään ruokaan - Espoossa demaripuheenjohtajan ääni kaatoi aloitteen
Kouvola teki historiaa hyväksymällä Puolet parempaa -kampanjan aloitteen, joka puolittaa eläinperäisten tuotteiden käytön julkisissa ruokapalveluissa. Espoo hylkäsi ehdotuksen demaripuheenjohtajan ratkaisevalla äänellä väistyvän ympäristöministeri Kai Mykkäsen äänestäessä tyhjää.
Kolmen ympäristöjärjestön, Luontoliiton, Greenpeacen ja Animalian, lanseeraama Puolet parempaa -kampanja on haastanut kunnat vähentämään eläinperäisten tuotteiden käyttöä puolella julkisissa ruokapalveluissa ja lisäämään kasvipohjaisten vaihtoehtojen tarjontaa. Kouvola on ensimmäisenä kuntana hyväksynyt kampanjan aloitteen valtuustossaan. Espoossa puolestaan demaripuheenjohtajan ääni ratkaisi sen, että aloite hylättiin tiukassa äänestyksessä. Väistyvä ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok) äänesti tyhjää.
Kampanjassa korostetaan, että kestävä muutos vaatii vuoropuhelua ja oikeudenmukaisuutta – erityisesti viljelijöiden ja ruoantuottajien näkökulmasta. Kampanjassa on mukana kansalaisjärjestöjä, vapaaehtoisia ja tutkijoita, jotka tarjoavat kunnille tukea muutoksen toteuttamisessa.
Kouvolan päätös on merkittävä askel ilmastopäästöjen vähentämisessä, sillä ruoantuotanto muodostaa noin neljänneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Suurin osa näistä päästöistä liittyy juuri lihan ja maidon tuotantoon, ja erityisesti nautakarjan metaanipäästöt ja maankäyttövaikutukset ovat merkittävät. Kouvolan päätös viestii myös sitoutumisesta luonnon monimuotoisuuden suojeluun, sillä eläinperäinen tuotanto on keskeinen syy lajikatoon sekä Suomessa että globaalisti.
Kampanjan aikana aloitteita on tehty jo 21 kunnassa.
Espoo hylkäsi aloitteen demaripuheenjohtajan äänellä
Espoo, Suomen toiseksi suurin kaupunki, hylkäsi puheenjohtaja Markku Sistosen (SDP) äänellä aloitteen. Varsinaisessa äänestyksessä äänet menivät tasan, jolloin puheenjohtajan ääni ratkaisi. Jopa 13 valtuutettua, mukaan lukien kaupunginjohtajaksi valittu entinen ympäristöministeri Kai Mykkänen, äänesti tyhjää.
Espoon linjaus on ristiriidassa kaupungin ilmastotavoitteiden kanssa, sillä kestävä ruoantuotanto on keskeinen osa päästövähennystavoitteiden saavuttamista.
Helsinki edelläkävijänä
Helsingin kaupunki otti merkittävän askeleen kestävän ruokailun edistämisessä jo vuonna 2019, kun Atte Harjanteen (vihr) aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamisesta vuoteen 2025 mennessä hyväksyttiin pitkällisten keskustelujen jälkeen.
Vuonna 2022 Helsingissä linjattiin, että kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa ei enää tarjoilla lihaa. Sen sijaan tarjolla on sesongin mukaista kasvisruokaa, vastuullisesti pyydettyä lähikalaa ja kauramaitoa kahviin.
Miksi lihan ja maidon vähentäminen on tärkeää?
Eläinperäiset tuotteet kuormittavat ympäristöä monin tavoin. Naudanlihan ja maidon tuotanto vie yli puolet Suomen maatalousmaasta ja aiheuttaa suurimman osan maatalouden metaanipäästöistä. Lisäksi eläintilojen lannasta sekä rehuviljelyn lannoitteista peräisin olevat ravinteet rehevöittävät Itämerta ja heikentävät Saaristomeren tilaa. Viime syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan broileri on myös suomalaisten ruokavaliossa suurin syy globaaliin lajikatoon – jopa naudanlihaa merkittävämpi.
Kasvipohjaisen ruoan lisääminen ei ole pelkästään ilmastoteko. Se vähentää myös veden ja maaperän kuormitusta, tukee luonnon monimuotoisuutta ja edistää suomalaisten terveyttä. Liiallinen lihan ja maidon kulutus on yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin, ja siirtyminen kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin voisi säästää merkittäviä summia terveydenhuollon kustannuksissa.