Tutkimus ehdottaa teknisiä keinoja jäätiköiden suojelemiseksi merenpinnan nousulta
Kaksi suurinta jäätikköämme ovat kriittisessä tilassa. Uusi tutkimus esittää teknisiä keinoja, kuten meriveden suojaverhoa ja virtausten säätelyä, jotka voisivat hidastaa jäätiköiden sulamista. Ratkaisut vaativat kuitenkin lisää tutkimusta ja kansainvälistä yhteistyötä.
Maapallon kaksi suurinta jäätikköä Grönlannissa ja Antarktiksella ovat kriittisessä tilassa, ja niiden sulaminen aiheuttaa merkittävää merenpinnan nousua. Vaikka ilmastopäästöjen vähentämisellä voidaan hidastaa ilmaston lämpenemistä, jäätiköiden sulamista ei niillä voida enää estää. Sen sijaan uusi tutkimus esittää teknisiä interventioita, jotka voisivat säilyttää jäätiköt ja hidastaa merenpinnan nousua.
Tutkimusryhmän mukaan olisi mahdollista kehittää ihmisten suunnittelemia toimenpiteitä, kuten lämpötilaa sääteleviä meriveden suojaverhoja tai jään alla tapahtuvan virtauksen säätelyä. Nämä keinot voisivat hidastaa jäätiköiden sulamista tai jopa pysäyttää sen. Esimerkiksi Thwaitesin ja Pine Islandin jäätiköiden sulamista Amundseninmerellä voitaisiin viivästyttää estämällä lämpimän veden pääsy jäätiköiden alle.
Tutkimuksessa esitetään, että vaikka nämä interventiot eivät korvaa tarvetta vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, ne voisivat ostaa lisäaikaa maapallon jäätiköille. Tämä vähentäisi merenpinnan nousun aiheuttamia tuhoja erityisesti haavoittuvimmilla alueilla, kuten Tyynenmeren saarivaltioissa.
Vaikka tekniset ratkaisut tuovat mahdollisuuksia, ne myös vaativat lisää tieteellistä tutkimusta, yhteiskunnallista keskustelua ja kansainvälistä yhteistyötä, tutkimuksessa korostetaan. Lisäksi on tärkeää huomioida, että tällaiset toimet saattavat aiheuttaa ennakoimattomia ekologisia tai sosiaalisia vaikutuksia, ja siksi niiden mahdollisia riskejä on tutkittava tarkasti ennen toimien toteuttamista.
Tutkimus avaa uuden suunnan jäätiköiden suojeluun liittyvässä tutkimuksessa. Se kehottaa kansainvälistä tiedeyhteisöä arvioimaan tarkasti, voivatko tekniset interventiot olla osa maailmanlaajuista ilmastonmuutoksen torjuntastrategiaa.