Yli tuhat sienilajia uhanalaisuuslistalle, myös frankinsensipuut ja leijonat yhä ahtaammalla
Yli 1300 sienilajia on nyt tuoreella uhanalaisuuslistauksella. KUVA: ELSA MUSHROOM OBSERVER

Yli tuhat sienilajia uhanalaisuuslistalle, myös frankinsensipuut ja leijonat yhä ahtaammalla

Sienilajien määrä lajien uhanlaisuutta arvioivalla IUCN:n punaisella listalla ylitti ensimmäistä kertaa 1000 lajin rajapalkin. Samalla frankinsensipuu ja leijona ovat uhanalaistuneet entisestään.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n tuorein punaisen listan päivitys tuo huolestuttavia viestejä elonkirjon tilasta. Listalle on nyt lisätty 482 uutta sienilajia, jolloin punaisella listalla olevien sienten määrä on noussut 1 300:aan – niistä ainakin 411 on vaarassa kadota kokonaan.

Sienilajeja uhkaavat erityisesti maatalouden ja kaupungistumisen leviäminen, metsäkato sekä saasteet. Yli 270 lajia on vaarassa elinympäristönsä tuhoutumisen vuoksi. Lannoitteiden, kuten typen ja ammoniakin, valumat sekä liikenteen päästöt uhkaavat Euroopassa monia sienilajeja, kuten haavahaperoita ja vahakkaita.

Vanhat metsät ovat sieni­diversiteetille erityisen tärkeitä, mutta ne ovat harvinaistuneet. Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä noin 30 prosenttia vanhoista mäntymetsistä on hakattu 1970-luvun jälkeen. Esimerkiksi hiidenritari on nyt luokiteltu vaarantuneeksi.

Ilmastonmuutos vaikuttaa sieniinkin. Yhdysvalloissa yli 50 lajia on vaarassa kadota metsäpalojen lisääntymisen takia. Vuoristometsien puulajiston muutos kaventaa monien harvinaisten sienten elinalueita.

”Sienet ovat elämän näkymättömiä tukipilareita. Niiden katoaminen heikentää ekosysteemien kykyä selviytyä kuivuudesta, taudeista ja ilmastonmuutoksesta,” sanoo professori Anders Dahlberg, joka koordinoi IUCN:n sieni-asiantuntijaryhmää.

Frankinsensipuu myös ahtaalla

Punaisen listan tuore päivitys tuo esiin myös frankinsensipuun eri lajien huolestuttavan tilanteen Jemenin Socotran saarella. Useiden lajien uhanalaisuusluokitus on heikentynyt entisestään. Viisi uutta lajia on määritelty vaarantuneesta uhanalaiseksi, yksi on nyt äärimmäisen uhanalainen ja kolme on arvioitu ensi kertaa suoraan äärimmäisen uhanalaisiksi.

Nuoret puut kärsivät vuohien laidunnuksesta, joka on lisääntynyt, kun perinteiset laidunkiertokäytännöt ovat hiipuneet. Samalla sään ääri-ilmiöt, kuten syklonit ja tulvat, repivät juurtumattomia puita.

Leijonan suojelua on tehostettava

Leijonalle tehty ensimmäinen Green Status -arvio osoittaa, että leijona on lajina katoamassa. Green Status -arvio täydentää punaista listaa ja tuottaa arvion lajin suojelutoimien onnistumisesta.

Vaikka se säilyy IUCN:n punaisella listalla vaarantuneena, se on jo kadonnut monilta alueilta, kuten Pohjois-Afrikasta ja Lounais-Aasiasta.

Suojelutyö on kuitenkin estänyt paikallisen sukupuuton esimerkiksi Etelä- ja Länsi-Afrikassa sekä Intiassa. Kasvavat ihmisasutukset ja elinympäristön sirpaloituminen uhkaavat lajin palautumista sen alkuperäiseen ekologiseen lokeroon.

Lue lisää