Päivittyvä artikkeli: Seuranta koronarokotusten tehosta Israelissa

Päivittyvässä artikkelissa Osmo Soininvaara seurasi ja tarkasteli Israelin muita maita ripeämmin käynnistyneen rokotusohjelman vaikutusta koronapandemiatilanteeseen. Artikkelin päivitys lopetettiin 31.3.2021 toteamukseen, että Israel päihitti rokottamalla erittäin pahan epidemiatilanteensa.

19.1.2021 | Terveys & Hyvinvointi

Mies rokotettiin koronavirusta vastaan ikääntyneiden palvelutalossa Petach Tikvassa, lähellä Tel Avivia, joulukuussa 2020. Kuva: Gil Cohen Magen / Shutterstock

Päivitetty tilanne 31.3.2021

LOPETAN TÄMÄN PÄIVITTÄMISEN TÄHÄN. ISRAEL PÄIHITTI ERITTÄIN PAHAN EPIDEMIAN ROKOTTAMALLA.

Israel on vähän etuillut rokotehankinnoissaan. Tätä ei suomalaisten pitäisi ihailla, koska sen takia mekin saamme rokotteita vastaavasti hitaammin. On Suomen ja suomalaisten etu, ettei etuilu ole kovin yleistä, sillä siinä kisassa pieni maa ei menestyisi.

Etuilemalla Israel tarjoaa testin rokotteen vaikutuksista.  Seuraan tässä päivittyvässä artikkelissa massarokotusten vaikutusta tartuntojen ja kuolemien määrään maassa. Israelilla on itsellään menossa tarkempi seuranta, jossa he voivat erotella rokotetut muista, mutta minun käytössäni ei näitä tietoja ole. Israelin oma seuranta pystyy ilmeisesti jo nyt vastaamaan kysymykseen, kuinka paljon ensimmäinµen rokoteannos tuottaa immuniteettia.

Rokotteen oletetaan synnyttävän jonkinasteista immuniteettia vajaan kahden viikon päästä ensimmäisestä piikistä. Kun rokotusten alkamisesta on nyt kulunut kolme viikkoa, tämän pitäisi näkyä jo vähän tartuntojen määrissä.

Korona kuolemat seuraavat tartuntojen määriä viiveellä. Niiden määrissä rokotusten pitäisi alkaa näkyä vasta vähän ennen kuun vaihdetta. Sen jälkeen kuolemien pitäisi vähentyä selvästi tartuntoja nopeammin, koska riskiryhmät rokotetaan ensimmäisinä.

Kuva: Worldometer

Israel välttyi kevään epidemialta lähes tyystin. Tartuntojen määrä alkoi kiihtyä loppukesästä ja nousi syyskuussa yli 50 0000 tartuntaan viikossa. Lokakuun lopulla epidemia saatiin lähes taltutetuksi kunnes se rynnisti uudestaan joulukuussa. Tämän jälkeen epidemia on laajentunut Israelissa liki hallitsemattomasti. Israelissa on noin 9,2 miljoonaa asukasta. Asukaslukuun suhteutettuna tartuntoja on lähes 20-kertaisesti Suomeen nähden ja selvästi enemmän kuin Ruotsissa tai Yhdysvalloissa.

Ilmeisesti epidemia on Isrelissa  pahimmillaan nuorten keskuudessa, sillä kuolemantapauksia on suhteessa väkilukuun puolet vähemmän kuin Yhdysvalloissa tai Ruotsissa.

Kuvassa on tartuntojen määrä seitsemän päivän liukuvana summana viimeisimmän tartunta-aallon alusta. Rokotusten alkaessa joulukuun lopulla epidemia oli hurjassa vauhdissa. Sen jälkeen vauhti vielä kaksinkertaistui. Viikon aikana tartunnan sai yksi 150 israelilaisesta.

Tartuntojen kasvu taittui 15.1. Nyt tartuntojen määrä on jo kääntynyt selvän laskuun. Näin olisi voinut käydä myös ilman rokotuksia vain, koska epidemian rajuus saa ihmiset varovaisiksi. Tartuntojen kasvun taittuminen osui kuitenkin juuri siihen ajankohtaan, mihin sen piti osuakin.

Nyt 24.1. lukujen valossa tämä menee aivan matematiikkaa noudattaen. Tartuntojen määrä on kääntynyt laskuun, kuolemien määrä ei vielä.  Tartuntoja on silti aivan tolkuton määrä, eilen yli 3400. Se vastaisi Suomessa 2000 päivittäistä tartuntaa.

Helmikuussa tartuntojen määrän lasku pysähtyi oudosti. Onko lopullinenkn kuri höltynyt, kun maali on niin lähellä? Rokottamattomien tartuntariskin on täytynyt kasvaa todella isoksi, sillä Israel raportoi rokotteen toimivan. Lehtitietojenmukaan yli 60-vuotiaiden tartunnoissa voimakas lasku, joten voimme olettaa kuolleiden määrän jatkavan laskuaan.

Israelissa on nyt raportoitu, että ensimmäinen piikki suojaa vähemmän kuin lääkeyhtiö on ilmoittanut. Vasta tehostepiikki toimii. Ero rokotekokeeseen saattaa liittyä siihen, että koehenkilöt eivät tienneet, saivatko rokotetta vai suolavettä. Siksi he varoivat tautia. Israelissa on ehkä lähetty rokotteen rohkaisemana takki auki kaupungille.

10.2.: Nyt on taas selvä suunta alaspäin.

26.2. Outo pysähtyminen tartuntojen laskevassa suunnassa. Muuntovirukset jylläävät rokottamatomassa väestönosassa?
2.3. Tartuntojen määrä jämähtänyt pariksi viikoksi hyvin korkealle tasolle. Pidämme Uudenmaan tämänhetkistä tasoa vaarallisen korkeana, mutta Israelissa tartuntojen ilmaantuvuus viikossa on lähes kaksi kertaa suurempaa, yhä rokotteesta huolimatta.

8.3. Ihmeen korkealla pysyvät tartunnat. Virus ei taida kunnioittaa uskontokuntien rajoja. Kannattaisiko rokottaa myös palestiinalaiset?

Kuolemien määrä on pudonnut suhteessa enemnmän kun tartuntojen niin kuin pitikin. Näin paljon ei päivittäistä vaihtelua oikeastaan voi olla, joten kyse lienee raportoinnista.

Osmo Soininvaara / Verde

19.1.2021 18:08

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti