Rokotepassi pelastaisi tapahtuma-alan kesän

Näyttää siltä, että riski sairastua koronaan vähenee olennaisesti jo ensimmäisen rokote-annoksen jälkeen. Voisiko siis myös Suomessa teattereita, museoita ja konsertteja alkaa avata rokotetuille ja sairastaneille? Rokotepassi tai vastaava todistus merkitsisi tapahtuma-alalle selvää helpotusta.

1.4.2021 | Pääkirjoitus

Kuva: Pexels

Kuvitelkaamme, että jo ennen viime joulua 10 miljoonaa brittiä olisi jos saanut koronarokotteen.  Lapin joulumatkailun pelastamiseksi olisi esitetty, että rokotetut britit voivat matkustaa Lappiin korona-rajoituksista piittaamatta.

Olisiko kenelläkään tullut mieleenkään sanoa, ettei noin voi tehdä: siinähän syrjitään rokottamattomia brittejä?

Turismista riippuvat Italia ja Espanjan ja Kreikan lomasaaret ovat vielä pahemmassa pulassa kuin Suomen Lappi. Ne ovat nyt avaamassa turistikohteensa rokotetuille ja sairastaneille. Se on niiltä erittäin ymmärrettävää.

Entä suomalainen tapahtuma-ala, joka on lyöty aivan lättänäksi?

EU:ssa on tekeillä rokotepassi, jonka Suomikin voisi ottaa käyttöön. Rokotepassi on todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista, ja se helpottaisi matkustamista maasta toiseen. Sitä voisi käyttää myös esimerkiksi pääsylippuna yleisötapahtumiin.

Eikö siis myös Suomessa voisi teattereita, museoita ja konsertteja alkaa avata rokotetuille ja sairastaneille? Rokotepassi tai vastaava todistus merkitsisi noille aloille selvää helpotusta.

Tätä vastaan on sanottu, että mitään etuoikeuksia ei voi rokotetuille antaa, koska se saattaisi kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Myös rokotekriittiset ovat tällaisia etuoikeuksia vastustaneet, koska kokevat sen painostukseksi ottaa rokotus.

Rokotteesta kieltäytyvätkin pääsevät rajoitteista, kunhan tarpeeksi moni muu on ottanut rokotteen niin, että epidemia sammuu.

Vanhusväestön voi sanoa taakkansa jo kantaneen. Niin tiukkaan eristyksiin heidät suositeltiin vuosi sitten.

Pandemian pakottama tartuntojen välttely ei ole mikään rangaistus, jonka pitää kohdistua tasapuolisesti kaikkiin. Se on elämää haittaava vitsaus, jota kukaan ei ole omalla toiminnallaan ansainnut, vaan joka on yhteiskunnallinen välttämättömyys.

Vastustuskyvyn rokotteilla tai sairastamalla hankkineen tartuntojen välttely ei ole enää mikään välttämättömyys. Se on vain turha vitsaus.

Rokotettujen ja sairastaneiden on käytettävä maskia esimerkiksi joukkoliikennevälineissä, vaikka he muodostavat maskittomina pienemmän riskin kuin muut maskin kanssa. Tämä on vähän eri asia.

Maskin käyttöä tukee, että siitä muodostuu sosiaalinen normi. Normi menee rikki, jos osa ei käytä. Mikään normi ei mene rikki sillä, että rokotetodistuksella pääsee konserttiin. Sitä paitsi, kyllä maski heilläkin vähentää tarttumisen riskiä entisestään.

Entä vaaditaanko yksi vai kaksi piikkiä?

Yhden piikin jälkeen tartuttavuus ja sairastumisen riski vähenee olennaisesti, mutta ei poistu kokonaan. Kokonaan se ei poistu edes toisen piikin jälkeen.

Epidemian hallinnassa on kuitenkin kyse todennäköisyyksistä. Jos tavoitellaan nollariskiä, pitää kieltää kaikki ja ikuisesti.

Lehtitietojen mukaan Israelin ja Britannian esimerkki osoittaa, että yhdenkin piikin jälkeen epidemian riski laskee niin pieneksi, ettei mainittavaa riskiä enää olisi, vaikka konsertit avattaisiin. Suomalaisilla viranomaisilla lienee keinonsa saada noista maista lehtitietoja luotettavampaa dataa. 

Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että pari kolme viikkoa ensimmäisen piikin jälkeen riski on pieni, vaikka ei olematon. Britanniassa tartuntamäärät ovat vähentyneet 90 prosentilla, vaikka maa on valinnut Suomen tavoin yhden piikin politiikan, eikä läheskään kaikkia ole vielä rokotettu.

Osmo Soininvaara

1.4.2021 15:43

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon