Helsinkiin suunnitellaan kierrätysostoskeskusta ruotsalaisen ReTunan mallin mukaan

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus kaavailee Helsinkiin ostoskeskusta, jossa kaikki tuotteet olisivat kierrätettyjä. Mallina on Ruotsissa kuusi vuotta toiminut ReTuna-kierrätyskauppakeskus, jossa myydään mm. vaatteita, kodin tavaroita ja huonekaluja. Kaksivuotisen hankkeen rahoittaa Uudenmaanliitto.

26.8.2021 | Ilmasto

Ruotsin ReTunassa toimii 40 liikettä ja asiakkaita on keskimäärin 700 päivässä. Kuva: Lina Östling/ReTuna

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksessa idea uudenlaisesta myyntipisteestä on muhinut jo muutamia vuosia. ReTunassa on käyty katsomassa mallia. Verde kertoi ReTunasta kesäkuussa.

”Korona on vähän viivästyttänyt tätäkin hanketta. Meidän piti käydä ReTunassa vielä uudestaan viime marraskuussa, mutta koronan vuoksi se jäi”, kertoo kierrätyskeskuksen kehittämispäällikkö Kati Hinkkanen.

Hänen mukaansa projekti on monien yhteensattumien summa, jossa Helsingin kaupunki on ollut aktiivisesti mukana. ReTunan mallin mukaan halutaan tarjota paikka monenlaisille yrittäjille, jakamistalouden palveluille ja vaihtoehto kestävälle kuluttamiselle

”Isoin ero on sijainti. Ruotsissa toiminta on Eskilstunassa, lähes sadan kilometrin päässä Tukholmasta. Me haluamme toimia pääkaupunkiseudulla niin, että paikka on hyvin saavutettavissa julkisella liikenteellä.”

Uuden ostarin avaamiseen on vielä matkaa, sillä lupa- ja kaavoitusasiat vievät aikansa.

Uudenmaanliiton rahoilla

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus haki hankerahaa Uudenmaanliitolta, jotta suunnitelmissa päästäisiin konkretiaan.

Hankepäällikkönä aloitti eilen Johanna Kohvakka, joka on jo vuosia työskennellyt erilaisten kestävän kehityksen ja kiertotalouden hankkeiden parissa. Hän on ollut perustamassa mm. From Waste to Taste- hävikkiruokahanketta, järjestänyt kierrätys- ja hävikkiruokafestareita ja pilotoinut ympäristöministeriön tuella kertakäyttöisten takeaway-astioiden korvaamista kestoastioilla. Kohvakka on myös Verde-lehden perustavia voimia.

”Visioni on, että tulevaisuudessa uuden tavaran ostaminen on so last season.”

Kohvakka sanoo, että kulutusta pitää vähentää ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi.

”Kulutuksen pitäisi kohdistua kierrätettyyn tavaraan ja materiaaliin, joihin on käytetty mahdollisimman vähän uusia luonnonvaroja. Monet kestävän kehityksen nimissä myytävät tuotteet tarvitsevat uutta materiaalia, eivätkä todellisuudessa ole ekologisempia.”

Kohvakka haluaa kerätä sekä kuluttajien ja mahdollisten yhteistyökumppaneiden toiveita. Merkkituotteita myyvät yritykset voisivat esimerkiksi perustaa second hand-pisteen kierrätysostoskeskukseen. Esimerkiksi Ruotsissa ReTunan tiloissa toimii Ikea Second Hand.

Jo nyt pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksissa on myynnissä arvotavaraa ja merkkituotteita, mutta ne ovat samoissa tiloissa huonokuntoisemman kierrätystavaran kanssa.

”Uudesta ostoskeskuksesta pitää tulla laadukas ja houkutteleva ja ihan kaiken kansan ostospaikka.”

Hankkeessa luodaan myös liiketoimintamalli, jota voidaan käyttää myös muualla Suomessa.

Leena Brandt / Verde

26.8.2021 15:42

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon