Vihreiden kannatus nytkähti vaihteeksi ylöspäin henkilövaihdosten myötä - tai niistä huolimatta
Kannabiskohu pudotti vihreiden kannatusta ja henkilövaihdokset nostivat sitä – ehkä. Vihreiden kannatus kääntyi Yleisradion tilaamassa kannatusmittauksessa vaihteeksi nousuun, ja syytä prosenttiyksikön muutokseen voi vain arvailla.
Atte Harjanne valittiin eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi viime viikolla. Kuva: Iris Flinkkilä
Kirjoittaja: Leena Brandt / Verde
Vihreiden kannatus hypähti Yleisradion kannatusmittauksessa prosenttiyksikön ylöspäin ja on nyt 11,4 prosenttia. Mittauksissa ei selvitellä muutosten syitä, mutta tuoreissa kommenteissa viitataan kannabiskohun menneen ohi. Yhtä lailla voi nostaa esiin vihreiden henkilövaihdokset, jotka voivat myös näkyä kannatuksen nousun takana.
Yleisradio ja Helsingin Sanomat julkaisevat säännönmukaisesti kannatusmittauksia. Ne kirvoittavat yhtä säännönmukaisesti poliittisten kommentaattorien arvioinnit muutosten taustoista. Ensimmäisenä sentään aika moni muistuttaa, että kun virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa, niin muutokset mahtuvat tälläkin kertaa tuohon marginaaliin.
Taloustutkimus teki kannatuskyselyt 6.10–2.11. ja sinä aikana ehtii politiikassa tietysti tapahtua paljon.
Yleisradion toimittaja Tulikukka de Fresnes muistuttaa, että vihreät nousi nyt tismalleen siihen lukuun, mistä se putosi kuukausi sitten.
”Tuolloin yksi pudotuksen syy lienee ollut kannabiksen laillistamista koskevan puoluekokousaloitteen hyväksymisestä aiheutunut kiivas keskustelu”, kirjoittaa de Fresnes.
Mene ja tiedä. Vihreät on kertonut, että puolueesta erosi jonkin verran väkeä ja samaan aikaan tuli myös lisää jäseniä. Keskustelua puolueen sisällä kyllä riitti, sillä puoluekokouksen kannabispäätöshän tuli yllätyksenä isolle osalle vihreitä – myös puoluejohdolle.
Ilta-Sanomien Timo Haapala puolestaan viittaa vihreiden henkilövalintoihin pohtimatta niiden vaikutusta suosion nousuun.
Viime viikkojen – siis kannatuskyselyn tekemisen - aikana vihreät on tosiaan ollut poikkeuksellisen mediahuomion kohteena Maria Ohisalon pian alkavan äitiysvapaan vuoksi.
Ensin puoluehallitus valitsi vihreiden varapuheenjohtaja Iiris Suomelan tuuraamaan Ohisaloa. Hänen tontikseen tuli heti aluksi aluevaalien vetäminen, missä riittääkin puuhaa. Aluevaalien substanssi on aika monelta hakusessa ja varsinkaan nuoria eivät sote-asiat kovasti innosta.
Toinen henkilövalinta liittyi sitten ministeripostiin. Krista Mikkonen siirtyy sisäministeriksi ja jatkaa siinä Ohisalon vapaan jälkeenkin. Ilmasto- ja ympäristöministeriksi puolestaan valittiin kansanedustaja Emma Kari.
Tämän jälkeen ryöpsähti käyntiin keskustelu varapuheenjohtaja, kansanedustaja Atte Harjanteen asemasta. Kiihkeimmät kommentaattorit pelottelivat sillä, että nyt vihreissä syrjitään miehiä ja oikeistolaisemmin ajattelevia. Harjanne itse puhui systemaattisesti joukkuepelistä ja hänet valittiinkin eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi viikko sitten.
Nämä valinnat ja niihin liittyvä julkisuus näyttävät kääntyneen vihreiden voitoksi. Voittoja tarvitaankin, sillä tällä hallituksella on vielä edessään monta etappia, kuten ilmastolaki, ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Kulkua ei yhtään helpota se, että tässä mittauksessa vihreät nosti ja keskusta laski kannatustaan. Eroa on enää puoli prosenttiyksikköä.