Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Vegaanikin voi elää ärtyvän suolen kanssa

Ärtyvän suolen oireyhtymän syitä ei juurikaan tiedetä, mutta se on yleistynyt voimakkaasti viime aikoina. Aihe kiinnostaa myös mediaa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa korostuvat ihmisten subjektiiviset kokemukset.  Usein kuulee väitettävän, että ärtyvästä suolesta kärsivä ei voi olla kasvissyöjä, koska kasvisruoka aiheuttaa oireita. Syylliseksi nousevat FODMAP-hiilihydraatit, joita on erityisesti palkokasveissa, mutta myös

Vegaanikin voi elää ärtyvän suolen kanssa

Ärtyvän suolen oireyhtymän syitä ei juurikaan tiedetä, mutta se on yleistynyt voimakkaasti viime aikoina. Aihe kiinnostaa myös mediaa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa korostuvat ihmisten subjektiiviset kokemukset. 

Usein kuulee väitettävän, että ärtyvästä suolesta kärsivä ei voi olla kasvissyöjä, koska kasvisruoka aiheuttaa oireita. Syylliseksi nousevat FODMAP-hiilihydraatit, joita on erityisesti palkokasveissa, mutta myös esimerkiksi sipulissa, vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Nämä FODMAP-hiilihydraatit ovat sinänsä terveellisiä, mutta aiheuttavat herkkävatsaisille hankalia oireita kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja kipua. FODMAP-hiilihydraattien ryhmään lukeutuvat myös mm. maidon laktoosi ja sokerialkoholit joita ovat esimerkiksi ksylitoli ja makeutusaineena käytettävä sorbitoli. 

Ärtyvän suolen hoito ei kuitenkaan ole mustavalkoisia joko-tai-valintoja tai kieltolistan kanssa elämistä, ja sen kanssa on mahdollista elää myös ilman eläinkunnan tuotteita. Ideaalitilanteessa jokainen vaivasta kärsivä pääsisi asiaan perehtyneen terveydenhuollon ammattilaisen, kuten ravitsemusterapeutin vastaanotolle. 

Myös elintavoilla vaikutus ärtyvään suoleen

Ruokavalio on vain osa hoitoa. On tarpeen tarkastella elintapoja kokonaisuutena. Stressi, uni, liikunta, vaatevalinnat ja esimerkiksi työasento, ruoan määrä ja laatu sekä ateriarytmi ovat kaikki asioita, jotka on syytä kartoittaa. Joskus pelkästään näiden asioiden muuttaminen saa suolen rauhoittumaan. 

Apua saa usein myös lääkinnällisistä keinoista, kuten maitohappobakteereista, palkokasvien FODMAP-yhdisteistä pilkkovasta alfagalaktosidaasientsyymistä tai kaasukuplia pilkkovista simetikoni- ja dimetikonivalmisteista.

FODMAP-ruokavalio auttaa tutkitusti monia, mutta on heitäkin, jotka ovat saaneet avun kasvisruokavaliosta. On hyvin yksilöllistä, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat oireita kenellekin. Kyseinen ruokavaliokaan ei tarkoita kaikkien oireita aiheuttavien ruokien karsimista pysyvästi ruokavaliosta. Väliaikaisen karsimisen tarkoitus on rauhoittaa vatsaa. Sen jälkeen on tärkeää löytää yksilöllinen sietotaso oireita aiheuttaville ruoille. 

Vaikka ärtyvästä suolesta kärsivä ei pystyisi koskaan syömään kaikkia kasviproteiineja,  kasvikunnasta löytyy myös herkkävatsaisille sopivia vaihtoehtoja, kuten tofu, tempe ja huolellisesti huuhdellut säilykelinssit ja -kikherneet pieninä annoksina. Moni sietää hyvin myös käyttövalmiita kasviproteiineja. 

Lisätietoa aiheesta löytyy Vegaaniliiton sivuilta.

Päivitys 17.11. klo 15.10: Lisätty kirjoittajaksi Charlotta Hyttinen, ETM, ravitsemusasiantuntija sekä Evy Peltolan titteliksi laill. ravitsemusterapeutti.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Latest posts