Vihreät löivät miljardit pöytään

Eduskuntavaalien alla on puolueilta odotettu ohjelmajulistuksia ja talousehdotuksia. Vihreät löivät tänään pöytään omansa. Ohjelmassa korostuvat köyhyys, koulutus ja ympäristö ja talousluvuissa ekologinen verouudistus, fossiilitalouden yritystuet ja terveysverot.

13.2.2023 | Analyysi

Vihreiden puoluevaltuusto kuvauksessa Kouvolassa. Kuva: Leena Brandt

Vihreiden eduskuntavaaliohjelmaan on sisällytetty tiivistäen puolueen keskeisiä teemoja, joista pitempi versio löytyy poliittisesta ohjelmasta viime toukokuulta. Vihreään tapaan eduskuntavaaliohjelmaa on valmisteltu pitkään ja perusteellisesti ja viimeinen puristus viikonloppuna puoluevaltuustossa Kouvolassa vielä venytti tekstiä jonkin verran. 

Kuvien kanssa 33 sivua on kuitenkin vihreäksi ohjelmaksi vähän.

Ohjelman kymmenen kärkitavoitetta kattavat elämän kirjoa luonnosta ihmisoikeuksiin ja Suomen energiaitsenäisyydestä hoivakriisiin. Ohjelmassa mainitaan muun muassa tilkkutäkkimäisen sosiaaliturvan korvaaminen perustulolla, joka tämänhetkisen mallin mukaan olisi 600 euroa kuukaudessa. 

Puoluejohdon tiedotustilaisuudessa maanantaina 13.2. puheenjohtaja Maria Ohisalo kiteytti ohjelman painopisteiksi köyhyyden poistamisen, koulutuksen ja ympäristöstä huolehtimisen. Ohisalo on jo listannut kynnyskysymyksiä hallitukseen menolle: ei perussuomalaisille, ei koulutusleikkauksille ja ei ilmastotoimista pakittamiselle.

Seuraavaan hallitukseen on selvästi mieli, sillä Ohisalon sanoin ilman vihreitä ei Suomessa olisi translakia, ilmastolakia, luonnonsuojelulakia tai perhevapaauudistusta. Lauantaina puoluevaltuustossa puheenjohtaja korosti myös tähänastisen hallitustyön haasteita. Kylmää kyytiä on hänen mukaansa luvassa myös seuraavalla eduskuntakaudella. 

“Vihreät ei aio vain välttää koulutusleikkauksia, vaan me aiomme estää ne”, naljaili Ohisalo viitaten kokoomuksen aiempiin puheisiin leikkausten välttämisestä.

Puoluevaltuustossa vaaliohjelma herätti keskustelua muun muassa eläinten oikeuksista, sotesta, tämeren suojelusta ja raideliikenteestä. Eniten tunteita herätti kuitenkin Satu Hassi, joka on jättämässä eduskunnan. 

Hassi vertasi nykyistä vaikeana mullistuksen aikana pidettyä vaalikautta 1990-luvun alkuun. 

“Mun ensimmäisen eduskuntakauden aikana Neuvostoliitto romahti, Baltian maat itsenäistyivät ja Suomi liittyi EU:hun, esitteli politiikan konkari aiempaa historiallista vaalikautta.

Hassi sai valtuutetuilta pitkät ja perusteelliset aplodit tunteikkaassa hetkessä.

Vihreää verouudistusta ja terveysveroja

Vihreät julkisti maanantaina myös toimet julkisen talouden tasapainottamiseksi. Tasapainottamisen tähtäin on vuodessa 2035 ja talouden oikaisuun kelpaavat vain ihmisten hyvinvointia, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ympäristön kantokykyä kunnioittavat keinot. 

Keinot ovat aiemmista vihreistä ohjelmista tuttuja. Haitallisten yritystukia karsitaan muun muassa fossiilipolttoaineista, metsätaloudesta ja eläintuotannosta. Ekologisen, vihreän verouudistuksen myötä veroja saataisiin muun muassa kaivosverosta, teollisen puun energiakäytöstä ja lentomatkailun verottamisesta.

Vihreät ehdottaa myös terveysveroja, kuten sokeri-, rasva- ja suolaveroja sekä korostusta alkoholin ja tupakan verotukseen.

Kaikkineen tukien karsiminen ja veropohjan laajennus tasapainoittaisi taloutta kuudella miljardilla eurolla. 

Huhtikuun alun vaalien lempinimestä ei ole yksimielisyyttä, mutta ainakin talousvaalit ne ovat. Vihreiden tasapainotusohjelmaa tullaan aivan varmasti ruotimaan perusteellisesti lähiviikkojen lukuisissa eri tasoisissa vaalitenteissä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne totesi tänään, että ilmastoasioissa on menossa kiihdytys pikemminkin kuin pakitus ja tiedeyhteisö ja elinkeinoelämä ovat kelkassa mukana. Vihreä siirtymä on taloutta uudistava voima.

Puoluevaltuusto hyväksyi viikonloppuna myös vihreiden elinkeinopoliittisen ohjelman, joka perinpohjaisesti esittelee vihreän siirtymän ulottuvuudet. 

Edit 15.2. poistettu maininta Satu Hassin kuntapolitiikasta.

Leena Brandt/Verde

13.2.2023 15:06

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

2 Kommentit

  1. Vihreät ehdottaa myös terveysveroja, kuten sokeri-, rasva- ja suolaveroja sekä korostusta alkoholin ja tupakan verotukseen.
    Missä se sosiaalinen oikeudenmukaisuus? Huono terveys ja huonot elintavat ovat pienituloisten ja surullisten ongelma. Meitä halutaan rangaista veroilla? Tupakan hinta on jo nyt lähes kokonaan veroa.
    Harmittaa kovasti tällainen terveysfasismi. Olen äänestänyt vihreitä kaikissa vaaleissa 90-luvulta lähtien

    • … paitsi kerran sdp:tä. Kannatan vihreitä voimakkaasti ympäristöasioiden vuoksi, ja ympäristön vuoksi on vaikea äänestää mitään muuta puoluetta, koska ympäristö nyt vain kerta kaikkiaan on tärkein asia. Toinen tärkeä syy kannattaa vihreitä minulle on se, että erilaisia ongelmia lähestytään pragmaattisesti eikä ideologisesti, eikä olla sidoksissa tiettyihin eturyhmiin. Aion edelleenkin äänestää vihreitä, mutta toivoisin, että ette lähtisi huonosti pärjäävien kyykytykseen. Terveydelle haitallisista elintavoista ei pidä rangaista. Ettehän te aja lisää rangaistuksia esimerkiksi huumeriippuvaisillekaan.

Lähetä kommentti