Ydinvoimalan jäähdytystornit räjäytettiin Saksassa juhlallisin menoin - aktivisti yritti estää räjäytyksen
Ydinvoima tuottaa

Ydinvoimalan jäähdytystornit räjäytettiin Saksassa juhlallisin menoin - aktivisti yritti estää räjäytyksen

Ilmastotavoitteissaan pahasti jäljessä olevassa Saksassa Grafenrheininfeldin ydinvoimalan jäähdytystornit räjäytettiin juhlallisesti. Tällä on arveltu haluttavan varmistaa, että ydinvoimaa ei helposti ja vähin kustannuksin pystytä ottamaan uudelleen käyttöön.

Saksalaisen Grafenrheinfeldin ydinvoimalan jäähdytystornit räjäytettiin perjantaina 16. elokuuta.

Räjäytys tapahtui tuhansien, turvallisen välimatkan päässä tilaisuutta seuranneiden katsojien silmien edessä.

Kyseessä oli toinen kerta, kun Saksassa räjäytetään käytöstä poistettujen ydinvoimaloiden jäähdytystorneja. Ensimmäinen kerta oli toukokuussa 2020, kun Philippsburgin ydinvoimalan jäähdytystornit räjäytettiin Baden-Württembergissä. Tuolloin yleisö ei päässyt paikalle koronaviruspandemian vuoksi.

Ensin juhlalliset fanfaarit

"30 sekuntia – niin kauan tämä juhla kestää", kertoi voimalan projektipäällikkö Matthias Aron. Räjäytys ilmoitettiin ensin fanfaareilla. Hetkeä ennen räjäytystä kuului kova pamaus, jonka on tarkoitus estää eläimiä, kuten lintuja, vahingoittumasta.

Aronin mukaan yli kaksi kolmasosaa tornien materiaaleista käytetään myöhemmin uudelleen, esimerkiksi varastointialueen luomiseen. Jäähdytystornien purkaminen maksaa yhteensä noin kolme miljoonaa euroa.

Ydinvoiman alasajo Saksassa Fukushiman jälkeen

Ennen sulkemista Grafenrheinfeldin ydinvoimala oli Saksan vanhin toiminnassa ollut ydinvoimala. Se oli toiminnassa 33 vuotta vuoteen 2015 asti.

Maaliskuussa 2011 Japanin Fukushimassa tapahtuneen reaktorionnettomuuden jälkeen Saksa päätti luopua ydinvoimasta. Kahdeksan pääosin vanhempaa ydinvoimalaa poistettiin käytöstä kesällä 2011. Saksan viimeiset kolme ydinvoimalaa suljettiin huhtikuussa 2023. Ydinjätteen loppusijoituskysymys on maalla edelleen ratkaisematta. Maassa säilytetään yli 27 000 kuutiometriä radioaktiivista jätettä, joka on seurausta yli 60 vuoden ydinvoimasta Saksassa.

Jäähdytystornien tuhoamisella on arveltu haluttavan varmistaa, että mahdollinen seuraava ydinvoimamyönteinen hallitus ei helposti ja vähin kustannuksin pysty ottamaan ydinvoimaa uudelleen käyttöön.

Aktivisti yritti estää räjäytyksen

Pikaviestipalvelu X:ssä julkaistun kuvan mukaan saksalainen ydinvoima-aktivisti yritti estää jäähdytystornien räjäytyksen kiipeämällä toiseen niistä.

Saksassa arvioidaan, että maa ei tule saavuttamaan vuoden 2030 ilmastotavoitteitaan.

Lue lisää