EK: Vihreästä siirtymästä on tehtävä kasvun moottori
EK:n mukaan seuraavan EU-komission tärkein tehtävä on kilpailukyvyn parantaminen - vihreästä siirtymästä on tehtävä kasvun moottori.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkisti hiljattain odotuksiaan EU-komission seuraavaan työohjelmaan. EK:n mukaan seuraavan komission tärkein tehtävä on kilpailukyvyn parantaminen, ja vihreästä siirtymästä on tehtävä kasvun moottori.
Investointirahoituksen valmistelussa ollaan jo täydessä vauhdissa. Suomen on vaikutettava nyt sen puolesta, että EU-tason rahoitus tulee perustumaan aitoon kilpailuun. Suomi pärjää, kun rahoitus kohdistuu yritysten parhaille hankkeille. EK:n tuoreissa kyselytuloksissa Suomen yrityskentälle korostuu toive EU:n sujuvammasta sääntelystä ja raportointivelvoitteiden kohtuullistamisesta.
EK:n yrityskyselyyn vastasi 430 yritystä syyskuussa 2024.
Keskiössä puhtaan teollisuuden ohjelma Clean Industrial Deal
Kasvukäänteen onnistumisen kannalta EK pitää erityisen merkittävänä Clean Industrial Deal -ohjelmaa, joka läpileikkaa Suomen talouden ja tulevaisuuden kannalta keskeisiä osa-alueita.
Clean Industrial Dealin keskeistä sisältöä tulee olemaan vihreiden investointien voimakas kiihdyttäminen ja sitä koskevien rahoitusratkaisujen kehittäminen. Suomella on erinomaiset edellytykset tällaisten investointien kotiuttamiseksi. Investointirahoituksen juna liikkuu jo, eikä Suomessa kannata EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan jumittua pelkkään yhteisvelkakysymykseen:
”Olennaista on se, että tulevan rahoituksen pelisäännöt ja ennen kaikkea jakoperusteet saadaan viritettyä mahdollisimman fiksusti, Euroopan kilpailukykyä aidosti vahvistaen.”
Investointirahoituksen jakoperusteiden osalta EK pitää tärkeimpänä sitä, että rahoitus kohdennetaan suoraan yrityksille ja niiden investointihankkeille - eikä jäsenmaille korvamerkittynä esimerkiksi niiden BKT-osuuksien mukaisesti. Lisäksi rahoituksen saaminen tulisi ratkaista kilpailullisesti: parhaat hankkeet voittakoot. Kun yritykset kilpailevat rahoituksesta hankkeittensa aidon innovatiivisuuden perusteella, on Suomella parhaat mahdollisuudet.
Rahoituksen osalta EK odottaa EU:lta myös selkeää suunnitelmaa Ukrainan jälleenrakentamisen edistämiseksi sekä sodan aikana että sen jälkeen. Järjestö esittää EU-tasolle konsortiomallia, jonka avulla eurooppalaiset yritykset saataisiin laajasti mukaan jälleenrakentamiseen. Näitä kestäviä eurooppalaisia jälleenrakennusratkaisuja tarvitaan tukemaan Ukrainan tietä kohti EU-jäsenyyttä.