Saksassa valmistellaan jo ydinvoiman paluuta

Saksan konservatiivipuolueet CDU ja CSU suunnittelevat ydinvoiman palauttamista osaksi maan energiantuotantoa voittaessaan liittopäivävaalit. Tavoitteena on ottaa käyttöön suljetut voimalat ja rakentaa uusia reaktoreita. Samalla tutkintakomitea selvittäisi ydinvoimasta luopumisen vahingot.

Saksassa valmistellaan jo ydinvoiman paluuta
KUVA: Frédéric Paulussen

Johanna Kohvakka

Saksan konservatiivipuolueet CDU ja CSU suunnittelevat ydinvoiman palauttamista mahdollisimman pian osaksi maan energiantuotantoa, mikäli he voittavat seuraavat liittopäivävaalit, kertoo Frankfurter Rundschau. Heidän tavoitteenaan on ottaa uudelleen käyttöön viime vuonna suljetut ydinvoimalat ja rakentaa uusia reaktoreita. Lisäksi he aikovat perustaa tutkintakomitean selvittämään, kuinka ydinvoimasta luopuminen on vahingoittanut Saksaa.

CSU:n puoluekokouksessa Augsburgissa tänä viikonloppuna oli hyväksyttävänä päätöslauselma, jossa puolue asettuu ydinvoiman käyttöönoton puolelle. Koska kaikkien ydinvoimaloiden purkaminen ei ole vielä alkanut, tämä mahdollistaa niiden nopean uudelleenkäynnistämisen. Ranskalaisen Areva-energiakonsernin tytäryhtiö Framatome on ilmoittanut, että viisi suljettua reaktoria voitaisiin uudelleenaktivoida suhteellisen vaivattomasti ja liittää takaisin sähköverkkoon.

Syyskuun lopussa CDU ja CSU ehdottivat liittopäiville, että viime vuonna suljettujen ydinvoimaloiden purkaminen jäädytettäisiin, jotta voimaloiden mahdollinen uudelleenkäyttö olisi tulevaisuudessa mahdollista. CDU:n varapuheenjohtaja Jens Spahn vaati, että nykyinen hallitus varmistaisi ydinvoimaloiden säilymisen, eikä niiden tuhoamista aloiteta.

Vasta hiljattain Saksassa räjäytettiin Grafenrheinfeldin ydinvoimalan jäähdytystornit juhlallisin menoin.

Ydinvoiman palauttamisen taustalla ovat energian hintojen nousu ja huoli Saksan energiavarmuudesta. CDU ja CSU uskovat, että ydinvoima on ratkaisevassa roolissa myös maan ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

CSU:n liittopäiväedustajan Andreas Lenzin mukaan on syytä epäillä, että ydinvoimaloiden sulkemiseen johtanut päätöksenteko ei ollut neutraalia, ja että Saksan vihreät ministerit, talousministeri Robert Habeck sekä ympäristöministeri Steffi Lemke saattoivat ohittaa jatkokäyttöä puoltavat arviot.

Energia-ala suhtautuu kriittisesti ydinvoimaan, kansa myönteisesti

Vaikka CDU ja CSU ajavat ydinvoiman paluuta, energia-ala suhtautuu suunnitelmaan skeptisesti. Bundesverband der Energiewirtschaftin toimitusjohtaja Kerstin Andreae on varoittanut, että ydinvoima on erittäin kallis vaihtoehto. Sen sijaan uusiutuvat energialähteet ovat alan prioriteetti. Saksan energiantuotannossa uusiutuvat energiamuodot, kuten aurinko- ja tuulivoima, ovat kasvaneet merkittävästi, ja mahdolliset tuotannonvaihtelut aiotaan tasata joustavilla kaasuvoimaloilla, jotka tulevaisuudessa toimivat vedyn voimalla.

"Emme saisi luovuttaa nykyisen strategian suhteen, emmekä luoda kilpailevaa vaihtoehtoa," Andreae varoitti viitaten ydinvoimaan Frankfurter Rundschaun mukaan.

Saksalaisista jopa kaksi kolmesta kannattaa nykyisin ydinvoiman lisärakentamista.

Lue lisää