Vihreiden puoluekokous: Suosikki yllätti suosiollaan ja pari äänestystä meni täpäräksi

Vihreät valitsi viikonlopun kokouksessaan kolme uutta varapuheenjohtajaa ja äänesti kannabiksen vapauttamisen puolesta. Ennakkosuosikki varapuheenjohtajaksi, Atte Harjanne, sai odotettua isomman kaulan seuraaviin ja kolmanneksi eniten ääniä saanut Hanna Holopainen tuli valituksi vain yhden äänen erolla. Vastaavasti kannabiksen vapauttamisen puolesta antoi äänensä 183 – ja 181 puoluekokousedustajaa olisi vain poistanut kannabiksen käytön rangaistavuuden.

12.9.2021 | Politiikka

Varapuheenjohtajat on valittu ja joku heistä sijaistaa puheenjohtaja Ohisaloa - tai jotkut sijaistavat. Kuva: Vihreät

Vihreiden puoluekokous järjestettiin edelleen etänä ja se saattoi vaikuttaa osallistumisaktiivisuuteen. Kokouksessa oli äänioikeutettuja 385, mutta esimerkiksi kannabiskysymyksessä annettujen puolesta tai vastaan annettujen äänten määrä jäi 364:ään.

Samalla tapaa varapuheenjohtajakisassa pääkaupunkiseutu saattoi menettää paikan vain yhdellä äänellä siksi, etteivät kaikki olleet paikalla. Nipin napin neljänneksi jäi nimittäin espoolainen Inka Hopsu.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vihreät aktiivit ovat jo aloittaneet keskustelun kannabiksen vapauttamisesta – tai pikemminkin jatkaneet sitä. Muun muassa Osmo Soininvaara, joka oli vuosina 2000-2002 huumeasioista vastaava ministeri, kirjoittaa blogissaan potevansa huonoa omaatuntoa, koska ei aikoinaan uskaltanut tai halunnut viedeä asiaa eteenpäin.

Myös Verden uusi kolumnisti Brigita Krasniqi kirjoittaa teemasta huomenna.

Kannabis on tämän päivän uutinen mediassa ja somessa – vastaavasti puoluekokouksen vaatimus ilmastohätätilan julistamisesta ei ole herättänyt kiinnostusta. Ilmastohätätila-kannanotossa vaaditaan muun muassa halltukselta aktiivista viestintää ilmastosta ja siitä, mitä kolmen asteen lämpeneminen käytännössä tarkoittaisi.

Varapuheenjohtajina seuraavien kahden vuoden ajan vaikuttavat Atte Harjanne, Iiris Suomela ja Hanna Holopainen. Huomio on nyt lähiaikoina päätettävässä puheenjohtaja Maria Ohisalon tuurauksessa. Harjanne sai niin ison eron Suomelaan ja Holopaiseen, että häntä lienee vaikea sivuuttaa valinnoissa.

Puheenjohtajan sijaisuudesta päättää puoluekokouksessa valittu uusi puoluehallitus ja ministerin sijaisen ratkaisevat uusi puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä yhteistuumin.

Kaikkien varapuheenjohtajaehdokkaiden haastattelut voit kuunnella Verden podcastissa.

Leena Brandt / Verde

12.9.2021 21:33

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

2 Kommentit

  1. Varapuheenjohtajaäänestyksen äänimääriä ei taida löytyä mistään. Mistä moinen salailu?

    • Kyseessä oli siirtoäänijärjestelmä, jossa äänimääriä ei perinteisessä mielessä ole esitettävissä. Ykkösäänten jakauma on kyllä kerrottu julkisuuteen.

Lähetä kommentti