Pekka Sauri: Ihmisiä on kuunneltava, kun kaupunkia rakennetaan
Asunnot-lähiluonto-jännite on aina olemassa, ja ihmisten tuntemukset on otettava huomioon. Pekka Saurin mielestä oman asuinalueen muutokset vaikuttavat ihmisten turvallisuudentunteeseen.
Nihdinkanavan rakentamista Helsingissä. Kuva: Pekka Vyhtinen Helsinkikuvia
Kirjoittaja: Leena Brandt / Verde
Pitkän linjan vihreä kunnallispoliitikko, Pekka Sauri, on seurannut Ympäristöliike Helsingin toimintaa jo muutamia vuosia. Verde kertoi pari päivää sitten liikkeen suunnittelevat puolueeksi rekisteröitymistä. Ympäristöliikkeen teemat ovat lähiluonto, asuntorakentamisen kritisointi ja kunkin alueen asukkaiden mielipiteiden huomioon ottaminen.
”Aivan samoilla teemoilla voi sanoa vihreiden aloittaneen toimintansa Helsingissä 40 vuotta sitten. Pinnalla olivat paikalliset kysymykset, talonvaltaukset ja vanhojen talojen suojelu”, sanoo Sauri, joka aloitti Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettuna 1985 ja on jälleen valtuuston jäsen vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen. 2003-2017 Sauri oli rakennus- ja ympäristötoimesta vastaava Helsingin apulaiskaupunginjohtaja.
Sauri toteaa, että yksittäisen kohteen suojelu on ymmärrettävää, mutta kaupungissa on ajateltava myös kokonaisuutta. Kaavoituksella on varmistettava, että kaupunkia rakennetaan kestävästi, tarvitaan asuntoja ja joukkoliikenneyhteyksiä.
”Asunnot-lähiluonto – jännite on tietenkin olemassa, eikä vastaus voi olla, että rakennetaan jonnekin muualle.”
”Meille sanotaan, että pakkoko kaikkien on Helsinkiin muuttaa, mutta maassa on vapaus valita asuinpaikka.”
Koronapandemia vähensi pääkaupungin vetovoimaa, mutta väestönkasvu on jälleen elpynyt, kun korona alkaa hellittää.
Tunnetaso otettava huomioon
Ympäristöliike kritisoi Helsingin rakentamista valtuuston ulkopuolella. Valtuuston sisällä luontoarvoja nostavat esiin hieman yllättäen perussuomalaiset.
”He eivät haluaa asuntoja, joihin muuttaa maahanmuuttajia”, naurahtaa Sauri.
Pääkaupungin rakentamisessa ei ole yhtä reseptiä. Asuntoja nousee teollisuusalueille ja täydennysrakentamisena vanhoihin lähiöihin, mutta myös esimerkiksi täyttömaalle meren rantaan. Kaupungin pinta-alasta noin kolmasosa on vihrealueita ja noin 150 puistoa. Silti jokaista kaadettua puuta surraan.
Saurin mielestä Ympäristöliikkeen kaltaisen yhdistyksen synty on tärkeä heikko signaali.
”Nämä ihmisten tuntemukset on osattava kohdata. Kun oman kodin ympäristö muuttuu, se heikentää turvallisuudentunnetta.”
Saurin mielestä Ympäristöliikkeen kaltaisen yhdistyksen synty on tärkeä heikko signaali. Vihreiden on hyvä ottaa tunnetaso huomioon, kun puhutaan asuntojen tarpeesta, hinnoista ja sijainnista. Asukasyhdistysten luo on turha mennä näyttämään diasettiä hienoista suunnitelmista, jos samalla sulkee korvat asukkaiden huolilta.
”Lähiluontoteemaa pitää osata käsitellä ihmisläheisesti. Vihreät ovat kärsineet betonivihreät-leimasta ja se saattoi olla yksi syy huonoon kuntavaalimenestykseen 2021.”