Mitä on vihreä talouspolitiikka? Sofia Virran kuusi pointtia

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta tiivistää vihreän talouspolitiikan kuuteen pointtiin kolumnissaan. Peruspilareita ovat kestävyys, talouden välineellisyys, uudistavuus, vapaus oikeisto-vasemmisto-jaottelusta, avoin markkinatalous ja laaja-alaisuus.

Mitä on vihreä talouspolitiikka? Sofia Virran kuusi pointtia

Kun minulta kysytään, mitä on vihreä talouspolitiikka, käytän usein kollegani Oras Tynkkysen jaottelua: vihreä talouspolitiikka perustuu kestävyyteen, välineellisyyteen, uudistamiseen, vapauteen menneisyydestä, markkinoihin sekä laajuuteen. 

Ensinnäkin kestävyys on kaiken vihreän talouspolitiikan perusta. Minkään taloudellisen toimeliaisuuden ei tulisi tapahtua ilmaston tai luonnon kustannuksella. Talouden ja ympäristön suhde on sama kuin talolla ja sen perustuksilla: talo ei pysy pystyssä ilman vakaita ja kestäviä perustuksia. Samalla tavalla talous nojaa ympäristön tarjoamiin resursseihin ja ekosysteemipalveluihin – puhtaaseen veteen, ruokaa tuottavaan maaperään, toimivaan ilmakehään ja vakaaseen ilmastoon. Jos tuhoamme nämä peruspilarit, emme vain vaaranna ympäristöä, vaan myös talouden elinvoiman ja tulevaisuuden. 

Luonto ei neuvottele, vaan toimii omien luonnonlakiensa mukaisesti. Luonto ei myöskään sopeudu loputtomaan kulutukseen tai saastuttamiseen. Siis jos taloudellista toimeliaisuutta harjoitetaan ympäristön kustannuksella, se voi tuottaa taloudellista hyötyä lyhyellä aikavälillä, mutta pitkässä juoksussa seuraukset ovat vakavia. Lyhytjänteinen hyöty ei koskaan korvaa pitkäjänteisen kestävyyden menetystä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärisääilmiöt lisäävät jo nyt merkittävästi inhimillisen kärsimyksen ohella taloudellisia kustannuksia – tulvien, kuivuuden ja metsäpalojen kaltaiset katastrofit aiheuttavat miljardien eurojen vahinkoja vuosittain.

Toiseksi talous on meille vihreille ennen kaikkea väline, jolla mahdollistamme taloutta itseään tärkeämpiä asioita. Talous ei siis sellaisenaan ole itseisarvo, vaan sitä tarvitaan, jotta voimme taata yhteiskunnan, jossa kaikilla on mahdollisuuksia ja hyvinvointia. Ilman toimivaa taloutta ei ole varaa panostaa koulutukseen, terveydenhuoltoon tai ilmastotoimiin. Siksi talouden rooli on palvella ihmisiä ja planeettaa – ei päinvastoin. 

Välineenä talous voi tarjota myös korvaamattomia mahdollisuuksia: jos todella toteutamme vihreän siirtymän, se luo työpaikkoja, innovaatioita ja kestävää kasvua sekä vahvistaa taloutemme kykyä sopeutua muutoksiin ja välttää riskejä. Talous on todella voimakas väline siihen, millaista yhteiskuntaa muovaamme, ja sitä tulee käyttää harkiten ja vastuullisesti. 

Kolmanneksi, vihreä talouspolitiikka on uudistavaa – ei säilyttävää, toisin kuin monien perinteisten puolueiden talouspolitiikka on. Siihen liittyy myös neljäs vihreän talouspolitiikan etu: olemme vapaita menneisyydestä ja perinteisestä oikeisto-vasemmisto-jaottelusta. Meitä eivät sido ideologiat, rakenteet tai sidosryhmät, vaan perustamme talouspolitiikkamme tieteeseen ja tutkimukseen sekä esitämme taloutta järkevästi uudistavia ratkaisuja sen sijaan, että pyrkisimme vain säilyttämään vanhat tavat, jotka eivät välttämättä enää palvele talouttamme parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi ehdotuksemme vihreästä verouudistuksesta sekä perustulomallista ovat taloutta rohkeasti uudistavia toimia.  

Viidenneksi, vihreät kannattavat avointa markkinataloutta, mutta emme ole suuryhtiöiden asialla. Emme automaattisesti kannata tai vastusta julkisten palveluiden ulkoistamista ideologisin perustein. Meille tärkeintä on etsiä ratkaisuja, jotka toimivat.

Kuudenneksi, tarkastelemme talouspolitiikkaa aina laajasti osana kokonaisuutta. Esimerkiksi panostukset koulutukseen tuovat osaajia työmarkkinoille, sosiaali- ja terveyspalveluilla huolehditaan työkyvystä ja investoinnit puhtaaseen energiaan luovat edellytyksiä kestävälle talouskasvulle. Vihreä talouspolitiikka myös katsoo yhtä vaalikautta pidemmälle, aina tuleviin sukupolviin saakka. 

Lue lisää