Koronatartunnat Uudellamaalla ja muualla Suomessa

Päivitys 14.7.2022

THL julkaisee nykyisin tartuntamäärät vain torstaisin. Helsingin Sanominen mukaan THL siirtyy nyt kesälomalle, joten tätäkään sivua ei pystytä päivittämän

Viime viikkoina taas pieni käännös ylöspäin. Tällä ei olisi merkitystä, ellei näin olisi käynyt muuallakin. THL:n mukaan pandemia on helpottumassa, koska sairaanhoitoa vaativia tartuntoja on vähän, mutta ovathan nuo keskikesän luvuiksi aika korkeita. Tämä osoittaa, että Covid-19 on juurtunut väestöön. Siitä on tullut pysyvä seuralainen. Sen kanssa on vain opittava elämään.

.Näyttää vahvasti siltä, että omikron menee läpi koko väestön tai on oikeastaan jo mennyt. Suomessa tartuntamäärienlasku on ollut selvästi hitaampaa kuin muissa Pohjoismaissa – ilmaisesti koska niin moni on Suomessa vielä välttynyt tartunnalta.

Oliko siis turhaa jarruttaa tartuntoja alunperinkään, kun lopputuloksena on, että kaikki joutuvat viruksen kanssa tekemisiin? Ei ollut, sillä nyt kaikki halukkaat ovat saaneet täyden rokotuksen eikä tauti ole rokotetuille läheskään niin vaarallinen kuin se oli ennen rokotteita. Hyvä kysymys sen sijaan on, kannattaako leviämistä enää edes yrittää ehkäistä, koska se näyttää mahdottomalta. Jokseenkin kaikki rajoitukset onkin jo poistettu.

Rokottamattomille myos omikron on vaarallinen, joten heidän pitäisi pysyä kotona.

On hyvin todennäköistä, että virus jää kiertämään loputtomasti muiden koronavirusten tavoin. Kaikki saavat tartunnan ja useammankin. Rokotettujen osalta tämä ei ole kovin vaarallista, vaan saattaa jopa suojata vakavalta taudin muodoilta myöhemmissä tartunnoissa, mutta rokottamattomille ensimmäinen kerta voi olla kohtalokas. Kannattaisi ottaa rokote tai varautua elämään eristyksissä muista ihmisistä.

Suhteellinen muutos näkyy parhaiten logaritmiasteikolla. Uudenmaan ilmantuvuuden kasvu on ollut pitkään kiusallisen suoravivaista logaritmiasteikolla, eli tartuntojen määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Kasvuvauhti on ollut jo yli kaksi kuukautta noin 12,4% /viikko, mikä tarkoittaa kaksinkertaistumista vähän alle kuudessa viikossa. Omikron muutti kuitenkin kaiken. Kasvu on nyt Uudellamalla todella nopeata. 61 % viikossa ja näyttää vain kiihtyvän.. Mitä Uusimaa edellä, sitä muu maa perässä.

= = =

Olen merkinnyt uudet tartunnat sille päivälle, jolloin THL ne ilmoittaa. Viimeiset kirjaukset ovat siis tälle päivälle, vaikka viimeinen näytteenotto on tapahtunut eilen. Tämä poikkeaa THL:n esitystavasta, jossa tartunnat kirjataan näytteenottopäivälle. THL:n esitystapa on sinänsä loogisempi, mutta sitä on vaikea seurata, koska tartuntojen määrä näyttää olevan aina kääntymässä alaspäin, koska viimeisten päivien havaintoja täydennetään myöhemmin.

Osmo Soininvaara / Verde

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon