Koronatartunnat Uudellamaalla ja muualla Suomessa

Päivitys 3.12.2021

= = = =

Rekisteröityjen tartuntojen määrät kääntyivät lokakuun alussa uuteen kasvuun erityisesti Uudellamalla. Tämä ei ole yllättävää, koska deltamuunnoksen tltua vallitsevaksi kannaksi rokotus ei estä levittämästä tautia, vaikka suojaakin varsin hyvin vakavalta taudin muodolta. Tämä nähtiin Israelissa, jossa tartuntojen määrät ryöpsähtivät kasvuun, kun ne oli ensin rokottamalla painettu lähes nollaan.

Uudenmaan luvut ovat lokakuun lopun kummallista kuoppaa lukuunottamatta kasvaneet aivan suoraviivaisesti – valitettavasti logaritmiasteikolla. Kasvu on siis eksponentiaalista. Muun maan kasvu on vähän poukkoilevampaa, mutta kasvunopeus on jopa vähän Uuttamaata nopeampaa.

On hyvin todennäköistä, että virus jää kiertämään loputtomasti muiden koronavirusten tavoin. Kaikki saavat tartunnan ja useammankin. Rokotettujen osalta tämä ei ole kovin vaarallista, vaan saattaa jopa suojata vakavalta taudin muodoilta myöhemmissä tartunnoissa, mutta rokottamattomille ensimmäinen kerta voi olla kohtalokas. Kannattaisi ottaa rokote tai varautua elämään eristyksissä muista ihmisistä. Tehohoitokapasiteetti tulee olemaan seuraavat kuukaudet kovilla, mutta on vaikea vaatia muita eristäytymään vain, koska jotkut eivät halua ottaa rokotetta.

Suhteellinen muutos näkyy parhaiten logaritmiasteikolla. Uudenmaan ilmantuvuuden kasvu on ollut pitkään kiusallisen suoravivaista logaritmiasteikolla, eli tartuntojen määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Kasvuvauhti on ollut jo yli kaksi kuukautta noin 12,4% /viikko, mikä tarkoittaa kaksinkertaistumista vähän alle kuudessa viikossa. Tässä ei pitäisi ennustamisen olla vaikeaa. SDen kun ottaa viivottimen ja piirtää jatkon.
Koronapassin laajamittaisen käyttöön oton pitäisi kuitenkin näkyä viikon kuluttua mutkana alaspäin mutta omikron voi näkyä mutkana ylöspäin. Marraskuussa kasvu on ollut Uudenmaan ulkopuolella suhteessa jopa nopeampaa.

= = =

Olen merkinnyt uudet tartunnat sille päivälle, jolloin THL ne ilmoittaa. Viimeiset kirjaukset ovat siis tälle päivälle, vaikka viimeinen näytteenotto on tapahtunut eilen. Tämä poikkeaa THL:n esitystavasta, jossa tartunnat kirjataan näytteenottopäivälle. THL:n esitystapa on sinänsä loogisempi, mutta sitä on vaikea seurata, koska tartuntojen määrä näyttää olevan aina kääntymässä alaspäin, koska viimeisten päivien havaintoja täydennetään myöhemmin.

Osmo Soininvaara / Verde