Koronatartunnat Uudellamaalla ja muualla Suomessa

Päivitys 11.10.2021

= = = =

Käyrissä on heiluntaa, joka viittaa opngelmiin tartuntojen rekisteröinnissä. Kasvu näyttää kuitenkn vähän hidastuneen.

THL pitää taertuntoja nyt niin arkisena asiana, ettei se päivitä tietoja viikonloppuisin. Aiemmin olen paikannut puuttuvat tiedot interpoloimalla, tästä eteenpäin viikonlopuiksi tulee tasanne edeltäneen perjantain tasolle.

Rekisteröityjen tartuntojen määrät ovat kirmanneet uuteen kasvun nyt erityisesti Uudellamalla. Tämä ei ole yllättävää, koska rokotus ei suojaa tartunnalta eikä estä levittämästä tautia, vaikka suojaakin varsin hyvin vakavalta taudin muodolta. Tämä nähtiin Israelissa, jossa tartuntojen määrät ryöpsähtivät kasvuun, kun ne oli ensin rokottamalla painettu lähes nollaan.

On hyvin todennäköistä, että virus jää kiertämään loputtomasti muiden koronavirusten tavoin. Kaikki saavat tartunnan ja useammankin. Rokotettujen osalta tämä ei ole kovin vaarallista, vaan saattaa jopa suojata vakavalta taudin muodoilta myöhemmissä tartunnoissa, mutta rokottamattomille ensimmäinen kerta voi olla kohtalokas. Kannattaisi ottaa rokote tai varautua elämään eristyksissä muisa ihmisistä. Tehohoitokapasiteetti tulee olemaan seuraavat kuukaudet kovilla, mutta on vaikea vaatia muita eristäytymään vain, koska jotkut eivät halua ottaa rokotetta.

Suhteellinen muutos näkyy parhaiten logaritmiasteikolla. Uudenmaan ja muun maan tartunnat kehittyivät pitkään hyvin samalla tavalla, muun maan käyrä vain kulki noin 60 % Uudenmaan käyrän alapuolella. Nyt lasku on ollut Uudellamaalla voimakkaampaa ja ilmaantuvuusluvut lähestyvät toisiaan.

= = =

Olen merkinnyt uudet tartunnat sille päivälle, jolloin THL ne ilmoittaa. Viimeiset kirjaukset ovat siis tälle päivälle, vaikka viimeinen näytteenotto on tapahtunut eilen. Tämä poikkeaa THL:n esitystavasta, jossa tartunnat kirjataan näytteenottopäivälle. THL:n esitystapa on sinänsä loogisempi, mutta sitä on vaikea seurata, koska tartuntojen määrä näyttää olevan aina kääntymässä alaspäin, koska viimeisten päivien havaintoja täydennetään myöhemmin.

Osmo Soininvaara / Verde