Halla-ahon kääntyminen vihreän siirtymän puolelle ilahduttaa vihreissä: “Viisas lausunto”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari kehuu Jussi Halla-ahoa tiistaisen ilmastokannanoton johdosta. Entinen perussuomalaisten puheenjohtaja julkaisi tiistaina Facebookissa tekstin, jossa hän asettuu pikaisen vihreän siirtymän puolelle.

2.3.2022 | Politiikka

Kuva: Lauri Heikkinen / CC

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho yllätti monet tiistai-illan Facebook-julkaisullaan. Kirjoituksessaan Halla-aho puolustaa energiariippuvuuden katkaisua Venäjästä. Tämän lisäksi kirjoitus puolustaa siirtymää vihreää energiaa kohti.

Entinen persujen puheenjohtaja kirjoittaa kannanotossaan seuraavasti:

Korvaavia fossiilisen energian toimittajia tietysti löydetään, kun on pakko löytää, mutta jos “vihreän siirtymän” on tapahduttava, se tapahtukoon sitten tässä kohdassa, pakon edessä.  Tämä on se taitekohta historiassa, jossa on sekä välttämätöntä että poliittisesti mahdollista vapautua öljystä, hiilestä ja kaasusta. Tältä osin täytyy päivittää omaakin ajattelua.”

Halla-aho korostaa lisäksi siirtymästä kansalaisille tulevia kustannuksia, ja ehdottaa reilun siirtymän tueksi toimenpiteitä verotuksen osalta.

“Hintojen nousua on kompensoitava verotuksella ja työstä saatavan palkan on riitettävä uusissakin oloissa elämiseen”, Halla-aho kirjoittaa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari näkee vahvoja ilmastotoimia vastustaneen poliitikon kannanmuutoksen myönteisesti. Kari kirjoitti Facebookissa keskiviikkona seuraavasti:

Viisas lausunto ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta. Mitä nopeammin irtaudumme fossiilisista polttoaineista, sitä parempi Suomelle ja ympäristölle. On tärkeää, että voimme jatkaa työtä fossiiliriippuvuuden katkaisemiseksi mahdollisimman laajassa yhteisymmärryksessä.

Useat muutkin vihreät poliitikot ottivat kantaa myös Twitterissä.

Keskustelua on herättänyt myös Halla-ahon ehdotus lännen väliintulosta Ukrainassa sekä twiitti, jossa Halla-aho vihjaili Putinin saavan “ysimillisen rauhoittavan”, jos hän yrittää laukaista ydinasetta.

Usein nopeisiin ilmastotoimiin varauksella suhtautunut Halla-aho on esittänyt vastaavia näkemyksiä aiemminkin, joskaan ei näin voimakkaalla äänenpainolla. Esimerkiksi Ilmastopaneelin, Luontopaneelin ja Ympäristötiedon foorumin vuoden 2021 kuntavaalitentissä Halla-aho sanoi fossiilisista polttoaineista eroon pääsemisen olevan myönteinen asia.

Maanantaina 28. helmikuuta Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi uuden raportin, jossa jälleen korostettiin ilmastotoimien kiireellisyyttä sekä jo tapahtuneita, peruuttamattomia muutoksia. YK:n pääsihteeri António Guterres kutsui 3500-sivuista raporttia ”inhimillisen kärsimyksen kartastoksi”.

Korjaus 2.3.2022. Juttuingressissä luki aiemmin virheellisesti “perussuomalaisten entinen pääministeri”. Korjattu muotoon “perussuomalaisten entinen puheenjohtaja”.

Santtu Paananen / Verde

2.3.2022 15:57

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon